Politikk

_Hold islam borte fra kirkene

Tidligere kirkeminister i Danmark, Birthe Rønn Hornbech, sier et kompromiossløst nei til at kirker som stenges i landet skal åpnes for islam. Hva er begrunnelsen? Jo, at islam er en fiende av kristendommen. ”Selv om det ikke nødvendigvis gjelder danske muslimer, så er islam fiende av kristendommen,” sier Hornbech.

Hege Storhaug, HRS

16 til 17 kirker i København står overfor å bli lagt ned. Dette har fått en prest på Nørrebro, Per Ramsdal, til å foreslå at andre religiøse grupper skal kunne bruke kirkerommet til religionsutøvelse, noe som har fått tidligere kirkeminister for Venstre, Birthe Rønn Hornbech til å se rødt. Også eierne av kirkene som er nedleggingstruet, Kirkefondet, advarer mot at islam tar over kirkene. Det kan skape ”folkelig motstand”, heter det.

Islam er som udgangspunkt fjende af kristendommen, mener tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), og derfor bør muslimer ikke kunne overtage lukkede kirker. Det hører ingen steder hjemme, at muslimer skal kunne overtage en eller flere af de 16-17 kirker i København, der står foran lukning.Venstres tidligere kirkeminister Birthe Rønn Hornbech går nu ind i debatten om de lukningstruede københavnske kirker, efter at Per Ramsdal, der er præst i Brorsons Kirke på Nørrebro, har foreslået, at man blandt andet kan tilbyde lukkede kirker til muslimer, buddhister eller hinduer. Birthe Rønn understreger, at stiftet skal bestemme brugen af de lukkede kirker.- Jeg vil i den offentlige debat argumentere imod, at kristne kirker overlades til religionsudøvelse, hvor religionen er direkte fjende af kristendommen, hvad for eksempel islam er. Selvom det ikke nødvendigvis gælder danske muslimer, så er islam fjende af kristendommen, skriver Birthe Rønn Hornbech i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.Kirkefondet, der ejer omkring halvdelen af de lukningstruede kirker i København, har allerede afvist, at deres kirker kan blive solgt til muslimer eller trossamfund fra andre religioner end kristendommen. Generalsekretær Morten Skrubbeltrang »frygter, at der vil opstå en folkelig modstand, hvis en kirke bliver omdannet til en moské«.Birthe Rønn Hornbech bakker op om Kirkefondets ret til selv at bestemme, hvem man sælger eventuelt lukkede kirker til, men hvis der bliver tale om et eller flere salg, så har den tidligere kirkeminister nogle forventninger til Kirkefondet.- Der er under alle omstændigheder ingen andre end Kirkefondet, der skal bestemme over kirkerne. Men jeg forventer naturligvis af Kirkefondet, at de, hvis de sælger, bruger pengene til blandt andet en ny kirke i Ørestaden. Det er der brug for, og på den måde kan Kirkefondet få en renæssance med hensyn til sit formål.- Kirkefondets midler er indsamlet og skal ikke bruges til alt muligt, der ligger det oprindelige formål fjernet, fastslår Birthe Rønn Hornbech.