Vold og overgrep

20-25 jenter tvangskonverteres hver måned

Den renomerte og norskstøttede menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Comission of Pakistan (HRCP) rapporterer at 20-25 hindujenter i Pakistan kidnappes og tvangskonverteres til islam hver måned. Overgrep som dette øker i omfang. Heller ikke gifte jenter med barn blir spart, sier HRCP. Foreldre har nå begynt å gå rettens vei for å få døtrene sine tilbake fra de tvangspåførte muslimske ektemennene.

Hege Storhaug, HRS

Det er ABC-nyheter som melder om saken, og hovedkilden er altså HRCP (her lenke til årsrapporten til HRCP om menneskerettighetssituasjonen i Pakistan).

En av Pakistans største utfordringer er lovløsheten. De føydale jordeierne (omtalt i artikkelen som ”høvdinger, hvilket er upresist), har all makt i sine respektive områder. Jeg husker godt en slik kidnappingssak da jeg bodde i Pakistan i 1994. En far og mor gikk ut i media da datteren var bliutt kidnappet av en føydale og holdt innesperret på hans eiendom. Alle visste altså hva som hadde skjedd, ingen våget å sette seg opp mot den føydale. Det handler om makt (vold og våpen), og avmakt. At foreldre nå prøver å gå rettens vei for å redde døtrene sine, kan for oss i Norge se ut som et skritt i positiv retning. Men med det korrupte rettssystemet i Pakistan, og med det nedsettende synet på ikke-muslimer i baktankene, er ikke jeg særlig optimistisk.

Og, så det er sagt: jeg har aldri registrert i løpet av de 19 årene jeg har fulgt Pakistan, motsatt tilfelle: at hinduer eller kristne kidnapper muslimske jenter som tvangskonverteres og tvangsgiftes til en av deres egne.

HRCP rapporterer om 20-25 tilfeller av denne typen bortføring hver måned.

– Heller ikke gifte jenter med barn blir spart, sier Amarnath Motumel i HRCP til avisen The Hindu.

Foreldrene til de bortførte jentene har nå begynte å gå rettens vei for å få tilbake døtrene sine, skriver Los Angeles Times.

I retten har noen få koner valgt å fortsette ekteskapet, men familiene deres sier de blir presset til det av de muslimske mennene.

Den siste tiden har tre familier fått saken helt opp til høysterett etter at deres døtre er blitt kidnappet av muslimer, presset til å konvertere til islam og deretter blitt tvangsgift.

– Få meg ut av dette helvetet

Jenta som først fikk søkelyset på disse tilfellene, var 17-årige Rinkle Kumari fra Sindh-provinsen.

Den hinduistiske jenta ble ifølge familien bortført av fem menn etter at de brøt seg inn i familiens hus og dopet ned jenta med kloroform i slutten av februar i år, melder Los Angeles Times.

Deretter ble jenta tvunget til å konvertere til islam og til å gifte seg med en muslimsk nabogutt, forteller foreldrene.

Gjennom sin advokat hevder nabogutten at jenta ikke ble tvunget til noe i det hele tatt.

– Hun konverterte til islam frivillig, og de ble deretter enige om å gifte seg, uttalte guttens advokat, ifølge Los Angelses Times.

Sulchani Kumari, moren til jenta, har imidlertid en annen historie. Hun fikk møte datteren sin i en lokal rett dagen etter bortføringen.

– Hun fortalte meg at hun hadde blitt kidnappet og at hun ville bli med meg. Hun gråt da hun fortalte meg hva som hadde skjedd, og hun sa: «For guds skyld, få meg ut av dette helvetet», forteller moren.

I et annet tilfelle ble 16-årige Rachna Kumari bortført da hun var ute for å kjøpe kjoler på en basar. Familien hennes hevder det var en politimann som bortførte henne.

De kjente sågar politmannen, han jobbet nemlig som vekter på det hinduistiske tempelet drevet av Rachna Kumaris far.

Familien hadde alltid stolt på politimannen, men nå hadde han bortført jenta og tvunget henne til å gifte seg med ham, forteller familien.

De berørte hindufamiliene får nå støtte av prominente muslimer i Pakistan, blant andre parlamentsmedlemmet Azra Peechoho, søsteren til landets president Asif Ali Zardari.

Hun har overfor parlamentet påpekt at stadig flere hinduer blir bortført og holdt innestengt på islamske, religiøse skoler (madrassaer) for å bli tvangskonvertert.

Peechoho og andre lovgivere vil nå forby praksisen, ifølge Los Angeles Times.

Det bor cirka 2,5 millioner hinduer i Pakistan. Ifølge rapportene til Human Rights Commission of Pakistan skjer de aller fleste bortføringene i Sindh-provinsen mot grensen til India, hvor de fleste av hinduene i Pakistan er bosatt.

Det hinduistiske samfunnet i provinsen krymper imidlertid ettersom familier flykter fra området, som i hovedsak styres av muslimske «høvdinger» med stor makt og innflytelse, både i den lovmessige og politiske styringen, i tillegg til at de eier det meste av landområdene.