Politikk

Om 5 millioner, kakefest og festbremsere

I dag forventes det at Norges befolkning passerer fem millioner personer. I NRK radio er det sensasjonelle hovedoppslaget i morgentimene at ”nybakte foreldre gleder seg” (jøss, er det mulig, da?), mens SSB forteller at der i gården blir det kakefest i dag (jøss, ja det er mulig). SSB vil være “seriøse”, som seniorforsker i byrået formulerer det. Slik går nå dagene i det langstrakte landet.

Hege Storhaug, HRS

Gledesrusen over den historisk høye befolkningsveksten preger norsk media disse dager. Dagen i dag er ”D-dagen”: vi runder fem millioner, tror SSB. Derfor kjøpes det inn kaker på skattebetalernes regning. Men HRS, som spådde den voldsomme veksten før SSB, er ikke invitert! Det synes jeg er lite seriøst.

Seniorforsker Helge Brunborg vedgår dog til NRK radio at den høye befolkningsveksten kan føre til ”voksesmerter”: det må, særlig i Oslo, bygges nye tunneler, veier, barnehager, skoler, sykehus – med mye mer, forteller Brunborg til NRK radio, som også jeg påpekte i et innlegg i VG i går. Men voksesmerter har vi jo alle hatt, så det går seg nok til med tiden, sant?

Brunborg og SSB er svært så høye i dag: fem millioner! Norge er i Europatoppen! Vi er visstnok som Gro sa det i sine dager: det er typisk norsk å være god.

I 1975 rundet vi fire millioner innbyggere. Det er altså 27 år tilbake i tid. Da var det ingen kakefest i SSB. Det var en ”useriøs” tabbe, skal vi tro Brunborg.

Om 11 år kan kanskje SSB igjen gå til kakeinnkjøp. For da kan muligens Norge smykke seg med nok en million nye borgere. Vi ser 6-tallet! Men huff, kanskje kakefesten må utsettes med fem år til 2028 – hvis SSBs hovedalternativ, som det heter – slår til. Vel, SSB sine hovedalternativ i fremskrivninger gjennom 90-tallet og langt inn i dette århundret har jo bommet ganske voldsomt flere ganger, så jeg tror mer på kakefest i 2023 enn i 2028.

Jeg må vedgå dette: jeg har medfølelse med den politiske ledelsen i særlig Oslo i årene som kommer. Utad skal de stråle over alle nye hender i arbeidsmarkedet, og de skal som SSB gå til kakeinnkjøp for hver befolkningsrekord som nås. Innad skal de strides seg imellom om hvor budsjettkuttene skal gjøres, hvor pengene til gjeldsnedbetaling skal hentes fra, samtidig som de utad overfor iltre mikrofoner skal forsvare de samme kuttene og den økende gjelden.

Man kan bli svimmel av mindre, formoder jeg.

Egentlig burde vi i HRS gå til kakeinnkjøp i dag. Ikke på grunn av fem millioner, men fordi knøttlille HRS, som Dagbladet ynder å kalle oss, var mer forutseende enn SSB, som har noen ”hundre mann” bak datamaskinene. Det er egentlig knapt til å tro, men ja, det er sant.

Det er jo en god grunn til at Audun Lysbakken halverte driftstøtten vår. HRS som ødelegger de multikulturelle kakefestene burde jo for lengst ha vært tvunget til å pakke sammen, ikke sant Lysbakken? Festbremsere som vi er.

Marsipankake, bløtekake, ostekake – jeg vet jammen ikke, jeg. Kanskje nøye oss med et tørt knekkebrød, og slik heller spare til pensjonen? For den offentlige pensjonen har jeg mindre og mindre tro på vil skape de store kakefestene.

Superpessimist? Ja, kanskje det. Eller realist? Tiden vil vise.

Her er de tre rapportene til HRS, som få medier og politikere brydde seg særlig om da de ble publisert, i 2008 om Norges befolkningsutvikling, der vi spådde at nordmenn blir i mindretall på 2020-tallet i hovedstaden og rundt 2060 i landet som sådann, den raske segregeringen av Oslo, og Oslos nedadgående økonomi, som kan ende opp med at staten må gå inn og overstyre en sterkt gjeldstynget hovedstad.