Vold og overgrep

Grov gruppevoldtekt i Sverige

I en leilighet tilhørende det svenske Migrasjonsverket ble en 29 år gammel svensk tobarnsmor voldtatt av åtte menn i desember i fjor. På fredag ble asylsøkerne tiltalt for grov voldtekt. De risikerer fire til ti års fengsel, og syv av dem forventes utvist fra Sverige. Aktor mener dette er den mest omfattende gruppevoldtektssaken i Sverige noensinne.

Hege Storhaug, HRS

Den særdeles grove saken kommer for domstolen førstkommende onsdag. Aktor i saken kan ikke minnes at så mange personer har vært tiltalt i en gruppevoldtektssak. I tiltalen kreves det 750 000 kroner i oppreisning fra syv av de tiltalte, mens den åttende tiltalte kreves for 350 000 kroner. Gruppevoldtekten skjedde på et lite tettsted og har opprørt lokalbefolkningen. Det har derfor blitt avholdt et offentlig møte i regi av politiet, migrasjonsverket og lokale foreninger. Politiker fra Sosialdemokratene forteller at lokalbefolkningen anser dette som en enkeltstående hendelse og at folk ikke er blitt mer skeptisk til asylsøkere, ifølge Aftonbladet.

Det er som kjent kun ett land i verden der det rapporteres om flere voldtekter enn i Sverige, i Leshoto (EU-undersøkelse perioden 2004 – 2008, det såkalte Daphne-programmet). Ekstremistan er vel et kallenavn på nabolandet som ikke er helt upassende.

Åtta män åtalades i dag för en brutal våldtäkt mot en kvinna på Migrationsverkets boende i Mariannelund utanför Eksjö i december. De riskerar mellan fyra och tio års fängelse.

I början av december anmälde en kvinna på besök på Migrationsverkets boende i Mariannelund utanför Eksjö att hon våldtagits. Sex personer greps dagen efter anmälan, sedan utökades skaran ytterligare. I dag kom åtalet mot åtta personer som suttit häktade i ett par månader.

Åklagaren Gunnar Brodin beskriver våldtäkten som grov. Det innebär att straffskalan ligger på fyra till tio års fängelse.

Förövarna tvingade sig på kvinnan med våld, slet av kläderna och höll fast hennes huvud och höll för munnen på henne.

Kvinnan, som druckit en del sprit före attacken, var, konstaterar åklagaren, i «ett vanmäktigt tillstånd», vilket männen utnyttjade. Kvinnan var chockad och passiv medan de åtta männen våldtog henne.

Åtalet har delats upp i två delar. I den första anklagas sju av männen för grov våldtäkt medan den åttonde anklagas för medhjälp eller anstiftan till våldtäkten.

Den åttonde finns sedan med i ytterligare en åtalspunkt, som handlar om grov våldtäkt på kvinnan i anslutning till det övergrepp där alla sju deltog.

Våldet mot kvinnan bestod bland annat i att männen under lång tid höll fast kvinnans armar och tryckte hennes axlar och höfter mot en säng där man slet av henne kläderna.

– Hon har försatts i ett chockartat tillstånd, och det har man utnyttjat med ytterligare samlag, säger kvinnans målsägarbiträde advokat Charlotte Bokelund om gruppvåldtäkten.

Enligt Bokelund pågick övergreppen under synnerligen lång tid och präglades av hänsynslöshet och råhet.

– Det är det som gör det så grovt – att de är så många och att det pågår under så lång tid. Dessutom är hon fysiskt liten.

Kvinnan slog till slut själv larm och ringde larmcentralen och berättade att hon hela natten våldtagits av åtta män.

Åklagaren kräver att sju av de åtalade ska utvisas ur landet om de fälls för brottet.

Kvinnans målsägarbiträde yrkar på ett ovanligt högt skadestånd med hänvisning till det stora antalet gärningsmän och den kränkning som den våldtagna kvinnan utsatts för.

– Det är ett exceptionellt brottmål för att det är så många gärningsmän. Att det är en gruppvåldtäkt med åtta gärningsmän. Med hänsyn till det har jag yrkat skadestånd på en väsentligt högre nivå än vad som är praxis för en, två eller tre gärningsmän, säger Charlotte Bokelund till TT.

Sammanlagt krävs de sju män som åtalats för grov våldtäkt på 750 000 kronor i skadestånd. Den åttonde mannen, som åtalats separat, krävs på sammanlagt 350 000 kronor.

Händelsen väckte starka känslor i området och det anordnades en träff för allmänheten där företrädare för Polisen, Migrationsverket och olika lokalföreningar deltog.

– När det här hände var det väldigt upprörda känslor, vilket man kan förstå. Mariannelund är ett litet samhälle och detta kom nära inpå människor, säger Eva-Lena Österljung (S), andre vice ordförande i Eksjö kommunstyrelse.

Resultatet av träffen blev mötesplatsen Aktivt centrum, en lokal där människor fick chans att träffas mellan olika kulturer.

– Det jag slogs av på mötet var att man gjorde en tydlig skillnad mellan dem som begått våldtäkten och de asylsökande. Man såg det som en enskild händelse och lade inte skulden på invandringen och drog inte alla över en kam.

– Efter händelsen dök det upp nationaldemokrater som delade ut flygblad i brevlådorna. De högg snabb på detta och krävde att flyktingförläggningen skulle stänga. Men jag har inte stött på någon här som blivit mer negativ mot flyktingarna, säger Åke Eldberg, kyrkoherde i Hässelby-Ingatorps kyrkliga samfällighet.