Vold og overgrep

Arrangerte voldtekt av barn

I Bergen er tre menn og tre kvinner fra romfolket tiltalt for grov menneskehandel, inkludert å tvinge ei jente på 11 år inn i ekteskap og sikre at hun voldtas. Denne jenta vitnet i rettssaken i dag, mens tre jenter til er ofre i saken.

Hege Storhaug, HRS

Tiltalen mot de seks personene omhandler giftermål av jenter i lav alder, tyveri, tigging og salg av falske gullsmykker. I tillegg er noen av dem tiltalt for seksuelle overgrep. Alle jentene har blitt avhørt av politiet med videoopptak. Avspillingen av videoene startet i Bergen tingrett i dag, melder Dagbladet.

I det første avhøret med jenta som nå er 14 år gammel, var hun tilbakeholden med å fortelle hva hun var blitt utsatt for av de voksne i reisefølget. Tre måneder seinere, etter at hun hadde vært i samtaler med psykolog, fortalte hun i politiavhør at hun ble kidnappet tre ganger. Hensikten var at hun skulle bli giftet bort mot sin vilje. Den første kidnappingen skal ha vært i 2008 da hun var 11 år gammel. Hun fortalte at moren bestemte at hun måtte gifte seg. Den første gangen ble hun kidnappet av ukjente menn da hun var hjemme hos sine besteforeldre. Hun skal ha blitt kjørt med buss til en familie som hadde en sønn på 17 år. Ifølge jenta skal guttens familie ha betalt 10 000 euro til hennes foreldre.

– Skulle ha samleie

– De var visst en liten fest ved det første bryllupet, men jeg var ikke tilstede. Det var hans familie og min familie. Jeg vet ikke hva som skjedde der. Da festen var over var det slik at vi skulle ha samleie, sa jenta.Hun forklarte at det var hennes og hans foreldre som hadde bestemt at de skulle ha samleie.

– Ble holdt fast

– Jeg visste at vi måtte ha samleie. Det hadde min mor fortalt tidligere. Jeg hadde ikke lyst, og sa ifra om det til min og hans familie. Da fikk jeg beskjed om at jeg måtte ha samleie med min mann. Jeg husker jeg skrek og var veldig lei meg. Etterpå var det to eller tre menn som holdt beina mine fast, fortalte jenta.Moren skal da ha vært i nærheten uten å foreta seg noe. Hun er tiltalt for medvirkning til voldtekt på datteren.Etter samleiet skal jenta ha klaget over store smerter og blødninger, og at hun aldri ville gjøre det igjen. Da skal moren ha sagt at det ville nok gå bra.– Jeg sa til min mor at jeg ikke ville være der lenger, at jeg ville hjem. Mor sa jeg måtte bli hos gutten, sa den unge jenta.

To av de tiltalte mener at det ikke er mulig å bli kidnappet til ekteskap tre ganger, samtidig bekrefter en av de tiltalte at jenta ble giftet bort 11 år gammel i 2008.