Islam

Vil ha forbud mot hunder

09.02.12: En politiker i bystyret i Haag vil ha forbud mot hunder i byen. I byen Lérida i Spania krever deler av innbyggerne strenge reguleringer av hvor hunder kan oppholde seg slik at de ikke “støter” folk. Hundekjære beboere har opplevd at hunden deres forgiftes, endog drepes, mens i Storbritannia opplever blind å bli kastet av bussen. Hvorfor: de ledsages av blindhund. Det samme skjer i Norge, der blinde kan oppleve å bli nektet drosje. Hvilken fremtid kan menneskets beste venn forvente seg i Europa?

Hege Storhaug, HRS

Da jeg leste Soeren Kern sin gjennomgang av episoder i samtidens Europa sett fra våre firbente venner og deres eieres perspektiv, gikk tankene til Pakistan. Der opplevde jeg i fjor en ny trend, nemlig at de bedrestilte i stadig økende grad anskaffer seg hund som kjæledyr og turkamerat. Hunder i Pakistan er noe man forbinder med gatebikkjer med halen mellom beina grunnet frykt for mennesker, fulle av skabb og lus. De er der fremdeles, men likevel: blant ett segment har hunden fått en human status. Mens paradoksalt nok ser det ut til å gå motsatt vei i Europa.

Fra et tradisjonelt islamsk perspektiv, aksepteres kun hundehold knyttet til jakt, å gjete dyr, og å vokte avlinger. Hunden anses generelt som uren og derfor untouchable. Dette ligger til grunn for at Hasan Küçük av tyrkisk opprinnelse nylig har spilt ut hundekortet overfor Haags 12 prosent muslimske innbyggere: han vil ha forbud mot hunder i byen, og han argumenterer med at å ha hund som kjæledyr er synonymt med dyremishandling (!). Hundeelskere mener derimot at dette er nok et forsøk på å implementere sharialover i Europa. Küçük representerer partiet Islam Democrats, som sier i sitt partiprogram at det er ”grunnlagt på islamske prinsipp om rettferd, likhet og solidaritet”.

I spanske Catalonia ligger byen Lérida, der 20 prosent av innbyggerne har muslimsk bakgrunn (ca 29.000 personer). To islamske grupper krever at lokale myndigheter innfører restriksjoner , som at hunder ikke skal ha adgang til offentlig transport og alle områder som benyttes flittig av muslimer – for ikke å støte muslimer. Langt mer alvorlig er det at dusinvis av hunder ble forgiftet i fjor i et område i byen dominert av muslimer (her, her, her, her og her). I samme område har flere hunder blitt drept de siste årene. Den spanske lokalbefolkningen forteller om trakassering når de er på tur med hundene sine, og islamske nettsteder føres det kampanjer mot hunder.

I Storbritannia nekter muslimske sjåfører å ta med hunder både på busser og drosjer. I Reading for eksempel, ble en kreftsyk pensjonist gjentatte ganger nektet å ha med seg sin firbente hjelper på bussen. I Nottingham nektet en drosjesjåfør å ta med en mann med blindehund. Sjåføren ble ilagt bot. Mens i Stafford ble et blindt eldre ektepar nektet skyss hjem med handlevarer av samme årsak: blindehund. I Tunbridge Wells, i Kent ble videre en blind mann med førerhund nektet adgang til en indisk restaurant. I London avviste en sjåfør en kvinne å entre bussen fordi sjåføren mente en muslimsk kvinnelig passasjer “kunne bli urolig”. Samme kvinne opplevde at neste buss som kom også avviste henne og hunden. Denne gangen var grunnen så enkel som at sjåføren var muslim.

Politihunder i Storbritannia som brukes til å spore terrorister på togstasjoner får ikke lenger lov til å komme i kontakt med personer av muslimsk opphav. En rapport fra samferdselsdepartementet råder politiet til kun å la hundene komme i berøring med baggasjen da dette er ”mer akseptabelt”. I moskeer og muslimske hjem må politiet ta på hundene lærsokker når de er på ransakingsoppdrag. Også innsatte i fengsler får spesialbehandling. Muslimske innsatte får rene klær og rent sengetøy etter at hunder har søkt etter narkotika på cella. Dette etter instrukser fra regjeringen. Hundene får heller ikke komme i kontakt med koranen eller andre religiøse eiendeler til de innsatte.

I Skottland har politiet i Tayside unnskyldt seg offentlig fordi de benyttet en sjæfervalp i en postkortkampanje for et nytt nødhjelpsnummer.

Da er vi kommet til Norge, der eksempelvis blinde Gry Berg ble nektet adgang til fire drosjer i Oslo med hunden sin på en og samme dag. Mens i Frankrike ble en av ladets mest kjente sanger og skuespiller, Marie Laforêt, stilt for retten fordi hun på en nettside hadde avertert etter en arbeider som kunne stelle terrassen hennes. Annonsen ble anmeldt som rasistisk fordi Laforêt hadde spesifisert at personer ”med allergi eller som er ortodokse muslimer” ikke skulle søke stillingen ”grunnet en liten Chihuahua». Laforêt sa hun hadde gjort det i beste mening og ut av respekt for nettopp ortodokse muslimer, ettersom hun trodde den islamske troen anså hunder som urene. Anmelderen var en antirasistisk organisasjon.