Terrorisme og ekstremisme

”Marinert vantro”

På Facebook er det dannet en gruppe som oppfordrer til fredelig demonstrasjon kommende fredag i Oslo. Bakgrunnen er to kurdere i Norge som har lagt ut en video av koranbrenning. Mullah Krekar har utstedt dødsfatwa mot kurderne, som frykter for sine liv. På Facebook diskuteres nå avlivningsmetoder, og det ble lagt ut et grotesk bilde i går av et drept menneske der ansiktet er helt maltraktert. Et av gruppens medlemmer kommenterer bilde slik: ”marinert koffar. Mangler bare litt grillkrydder over?” PST etterforsker saken.

Hege Storhaug, HRS

-Dette er ikke en trussel, men en advarsel. Igjen benyttes slike formuleringer fra islamistisk hold, enten det er en Mohyeldeen Mohammad, Arfan Bhatti, eller en Mullah Krekar. Nå knyttes ”advarselen” til de to kurderne som nettopp har vitnet i saken mot Krekar. Til TV2 forteller kurderne at de er vettskremte. Ikke bare de to kurderne trues. Alle som ikke underkaster seg islam loves død og fordervelse, melder NRK.

– Det er fordi enhver som ikke aksepterer Islam skal brenne evig, inkludert deg og meg, svarer ett av gruppens medlemmer og avviser at det dreier seg om trusler.

– Det er ikke en trussel. Det er en ADVARSEL FOR ØRTENE GANG. Alle har forskjellige meninger og vi har bare samla alle i en stor haug.

Den ene kurderen er hengt ut på facebookgruppens vegg med bilde og navn. Under bildet skriver et av medlemmene:

”Tror faktisk det er lov til å drepe han med brann i dette tilfellet», etterfulgt av ”Til alle kuffar, dette er en advarsel.”

I gruppens presentasjon av seg selv sies det at demonstrasjonen arrangeres ”av frivillige muslimer”. ”De frivillige” er navnet på Mohammads gruppe som stod bak demonstrasjonen nylig foran Stortinget mot krigen i Afghanistan.

I går ettermiddag ble dette groteske bildet lagt ut på facebookveggen. Elisabeth Sjølie fikk tatt et skjermdumpbilde før bildet ble fjernet samme dag:

Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti avviser tilknytning til facebookgruppa.

NRK.no har vært i kontakt med Arfan Bhatti, som sier han kjenner til hvem som står bak gruppen, men at han ikke har vært aktiv på gruppa.

Moheyldeen Mohammad sier at han kjenner til demonstrasjonen, men at han ikke visste om Facebook-gruppa før han ble kontaktet av NRK.

Brynjar Meling, Krekars advokat, avviser at Krekar på noen måte har truet med eller oppfordret til drap av vantro koranbrennere (eller Erna Solberg), som han er tiltalt for. Meling henviser til at Krekar kun etterfølger islam og koranens krav. Skulle Krekar bli frikjent, vil dette være en seier for klassisk shariatolkning. Sharia vil da tilsidesette norsk lov: å true med drap blir legalt – når trusselen kommer fra de krenkedes rekker.