Terrorisme og ekstremisme

Returnerer bokpris grunnet promotering av islamisme

Vinneren av nasjonal bokpris for ungdomslitteratur i 2010, Morten Skårdal, returnerer prisen til Foreningen !les i protest mot at foreningen promoterer ”antidemokratiske krefter”. Foreningen står bak foredragsturneen i skolen til niqabkledde Aisha Shezadi Kausar. Kausar har stått frem med støtte til ekstrem islamisme og sympati med Taliban.

Hege Storhaug, HRS

Morten Skårdal er offiser i Forsvaret. Han har tidligere skrevet humoristiske tekster for revy, nærradio og også for Sveriges Television. Boken Fittekvote er Skårdals litterære debut, som ga han litteraturprisen UPrisen for 2010, en roman skrevet sammen med Axel Hellstenius.

Skårdal har latt seg opprøre over at Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening og Foreningen !les finansierer og organiserer skoleforedrag med en foreleser i niqab, Aisha Shezadi Kausar (20). Kausar fremstår også med støtte til ekstrem islamisme, som at hun har formulert disse ordene på Facebook under et bilde av ISAF-soldater i Afghanistan: «Uansett hvor mye utstyr de har, de kommer aldri til å eliminere Allahs løver». Hun har også i klar tale tatt avstand fra demokrati, som ”er unødvendig om man har islamsk lov, sharia. I teorien, dersom det er en islamsk stat, så vil det ikke være behov eller plass for demokrati, fordi staten vil uansett styres med sharia,” sa hun til VG i går.

Kausar er også medlem av den islamistiske studentgruppen Islam Net og stilte seg likegyldig til trusselvideoen mot Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Kronprins Haakon. Hun skulle også demonstrere mot krigen i Afghanistan på fredag i Oslo sammen med blant andre Mohyeldeen Mohammad og Arfan Bhatti, men sykdom forhindret henne, meldte VG i går.

Sent i går kveld sendte Skårdal denne beskjeden til lederen av Foreningen !les, Wanda Voldner:

Konstaterer at Foreningen !les medvirker aktivt til promotering av ekstrem islamisme og niqab i norske skoler.

Jeg vil derfor returnere min del av UPrisen 2010 til foreningen på grunn av deres støtte til antidemokratiske krefter.

Senest i går avviste NFFO og Foreningen !les å avlyse foredragsturneen til Kausar. Begrunnelsen er blant denne:

Hun oppfordrer ikke til vold, og det er ikke noe ulovlig i det hun sier. Vi kan ikke se hvorfor vi skulle endret et allerede igangsatt samarbeid, sier Voldner.Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF), finansierer skoleturneen til Shezadi. De sier følgende:- Det er mange forfattere som har mange ulike meninger, både politisk og religiøst. NFF er ingen sensurinstans. Vi tar ikke stilling til dette, og per i dag får dette ingen konsekvenser for vår finansiering av turneen, sier Trond Andreassen, generalsekretær i NFF.

I e-post til HRS sier Skårdal følgende angående Foreningen !les sin støtte til Kausar:

Vet ikke om dette skyldes naivitet eller en obskur politisk agenda hos Foreningen !les