Religiøse og politiske symboler

Oss med fobier

For oss som er islamofobe og lider av utstrakt frykt for alt som kan defineres som fremmed var innslaget på NRK før jul fra et klasserom i Bergen som å få en mental omgang i bokseringen med Cecilia Brækhus i storslagen form. Sponset av den norske litteratureliten sendes nå en niqab rundt i klasserom over det ganske land, slik at våre unge får en levende sjanse til å slippe å lide av samme fobier som oss voksne, vi som vokste opp i en tid der frihet og likestilling stod i førersetet. Noen vil sikkert kalle dette fremskritt.

Hege Storhaug, HRS

Hun heter Aisha Kausar og er fra Bærum, sies det. Jeg skriver ”sies det”, da jeg har ingen bevis for hvem hun er. Hun har valgt å bli en i rekken av de ansiktsløse. Henne om det. Så lenge det er fullt lovlig å fengsle seg selv i det offentlige rommet, kan hun vanskelig klandres for annet enn ideologisk forstyrrelse. De som derimot bør få en irritabel pekefinger rettet mot seg, er Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF) og Foreningen !les (ikke skrivefeil), som sponser Kausars turne for å hjernevaske ungdom til å tro at niqab og kvinne- og frihetskamp går hånd i hånd.

Det er knapt til å tro.

Men det er altså sant, kunne vi konstatere allerede før jul gjennom NRK-nyhetene, da en imøtekommende ledelse ved Langhaugen videregående skole åpnet dørene for ”forfatteren” Kausar, forfatter i anførselstegn da hun ikke har skrevet mer enn et innlegg i boken Utilslørt. Muslimske råtekster der hun krever at verden skal se henne som et enestående individ – selv om vi altså ikke ser henne. Nå er det slik at nok de fleste i vårt langstrakte land forstår at enhver person er et unikt individ, med både et rikt følelsesliv og mer eller mindre spennende tankeliv.

NFF og Foreningen !les fant hennes tekst i boken Utilslørt (mon tro om tittelvalget har noe med en annen bok å gjøre, Tilslørt. Avslørt?) så givende at Kausar ble håndplukket til Norges største leseaksjon blant den yngre garden, rein tekst-aksjonen 2011/12. Derfor skal hun turnere videre i klasserom dette nye året.

Får hun entre skoler i Oslo? Se det kan bli interessant å følge med på, all den tid niqab er bannlyst i Osloskolen. Paradoksalt nok har det også fra høyeste politiske hold gått ut et budskap til alle skolers rektorer at de står fritt til å åpne alles ansikter på skolens territorier. Men det har kanskje allerede gått i glemmeboken?

Det Nye Store Felles Vi snakkes det varmt om i de sobre salongene, og ikke minst også i toppolitikken. Jeg tviler på at særlig mange av oss som ikke regner oss som en naturlig del av disse salongene frykter å bli stemplet med både den ene og andre etiketten for å mene at det er kulturelt blasfemisk å godta omvandrende telt. Det er nok vi som er i majoritet holdningsmessig, noe jeg nærmest daglig får bekreftet i det offentlige rommet ved positive henvendelser fra publikum, som på ulike måter takker for at noen står opp for frihetsverdiene.

Årets første bøteleggelse for kultursvik går til NFF, Foreningen !les og Langhaugen skole.

(illustrasjonbilde av meg i pakistansk burka på kontoret til HRS i Oslo, 16.mai 2007)