Vold og overgrep

Jenter på ni år giftes bort i London

I bydelen Islington i London avdekkes det at imamer vier jenter helt ned i niårsalderen til middelaldrende menn. Vielsene foregår i shariarettssaler knyttet til moskeer. Minst 30 mindreårige jenter ble viet bort bare i 2010 i denne bydelen, fem av dem var mellom fem og 11 år, ifølge en iransk og irakisk kvinneorganisasjon. Jentene kalles "hustruer i barneskoleuniformer".

Hege Storhaug, HRS

Jeg vet knapt ikke hvilke ord som er dekkende for hvilket nye Europa som har vokst frem. Det er nesten ikke mulig konkret å forestille seg hvilke liv jentebarn tvinges til å leve – rett ”foran nesen” på oss. Den banebrytende saken fra Oslo i 2011 forteller dog en god del om den frykten og avmakten et jentebarn her levde med i ”ekteskap” med en voksen fetter. Hun var 13 år da hun ble tvunget inn i det som ble betegnet som ”ekteskapsliknende samliv”. I London har de nå eksempler på jenter helt ned i niårsalderen som ”giftes”. Da vil jeg anta at i de belastede områdene i West Yorkshire (Birmingham, Manchester, Bradford, Leeds, Luton osv) er forholdene minst like groteske som i Islington.

Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO), ved Dianna Nammi, kaller jentebarna for “hustruer, men i barneskoleuniform”. Videre: “De må lage mat til dem (ektemennene), vakse klærne deres, alt. De går fremdeles på skoler i Islington, og strever med å gjøre barneskolelekser, og samtidig i praksis bli jevnlig voldtatt av middelaldrende menn og misbrukt av familiene deres.”

Girls as young as nine-years-old are being forced into marriage in the London borough of Islington, with marriages carried out by back street Imans. Although child marriage is illegal under British law, families circumvent the law by conducting marriages in shariah courts attached to mosques.

The Islington Tribune reported on the growing trend in which girls under 16 years-of-age are forcibly married to often middle-aged men. They cited figures provided by the Iranian and Kurdish Women’s Rights Organisation (IKWRO) showing at least 30 girls were forced into marriage in the Islington borough in 2010. Five of the girls were aged between nine and eleven, the oldest were sixteen.

The U.K’s Forced Marriage Unit says that each year 3,000 girls are forced to marry against their will, with the summer school holidays being the most busiest time. The New Humanist Organization also reveals that the school holidays are the most dangerous times for girls to suffer enforced female genital mutilation, when British school girls are taken abroad for the procedure which is illegal in Britain.

Dianna Nammi, director of IKWRO, described the ordeal of child brides. She noted they are forced to sleep with their husbands, which would be a crime under British law, and said

«They have to cook for them, wash their clothes, everything. They are still attending schools in Islington, struggling to do their primary school homework, and at the same time being practically raped by a middle-aged man regularly and being abused by their families. So they are a wife, but in a primary school uniform.»

According to the ICRW child brides are more likely to suffer from domestic violence and sexually contracted diseases. They often «show signs symptomatic of sexual abuse and post-traumatic stress such as feelings of hopelessness, helplessness and severe depression.»