Terrorisme og ekstremisme

Frankrike: Forbyr islamistisk gruppe

Den franske regjeringen har beordret at en islamistisk gruppe i landet oppløses. Gruppen, som hevder de arbeider for å bekjempe” islamofobi”, defineres av regjeringen som en terrororganisasjon som trener medlemmene til ”væpnet kamp”. Gruppen fikk bred oppmerksomhet i fjor da den stod bak demonstrasjoner mot det franske forbudet mot ansiktstildekning.

Hege Storhaug, HRS

Gruppen Forzane Alizza støtter også andre terrorgrupper som Taliban, og propaganderer antisemittiske holdninger. At de selv sier de jobber for å bekjempe ”islamofobi” burde kanskje være en liten vekker for eliten her på berget som til stadighet benytter dette begrepet? Det er vel ikke et slikt selskap man ønsker å være medlem av?

The government has ordered the dissolution of a domestic Islamist group, saying that it was a terrorist organization training its members “for armed combat,” Interior Minister Claude Guéant said Monday. The Web site of the group, Forsane Alizza or “The Knights of Pride,” says its aim is to fight Islamophobia. The Web site is laced with anti-Semitic material and postings supporting organizations that are widely deemed to be terrorist groups, including the Afghan Taliban. A recent recruitment appeal by Forsane Alizza called for “soldiers,” and the group acknowledges some violent aims, in particular in the defense of Muslim women. The group gained attention last year through demonstrations against a French law banning the wearing of the full facial veil in public. A cofounder of the group, Mohammed Achamlane, said it would contest the dissolution order in court. “This is truly farcical,” he said in a telephone interview from Nantes in western France. “They have absolutely nothing against us.”

France: Government Bans Domestic Islamist Group