Ytringsfrihet

Farlig burkahumor

Alle vet at å harselere med islam kan innebære en betydelig risiko for i det minste å bli satt i den offentlige skammekroken, og i ytterste konsekvens å bli drept. At det samme gjelder burka, er mer oppsiktsvekkende. Det har imidlertid den nederlandske satirikeren Johan Vlemmix fått oppleve. Han kommer ikke til å fremføre låten Do the Burqa flere ganger, ei heller selge en t-skjorte som kan omgjøres til en burka (dog med brystene eller bh-en blottet). Sangen har indignert mang en troende, og derav kom drapstruslene.

Hege Storhaug, HRS

Låten Do the Burqa har blitt en kjempehit på Youtube dog også med så mange indignerte kommentarer at kommentarfeltet måtte stenges. Tanken bak låta er at ettersom burka skal forbys i Nederland, ville Vlemmix gi folk et ”karnevalsalternativ” – en t-skjorte som når den vrenges opp mot ansiktet, blir slik:

Sør i Nederland er det en karnevalstradisjon å kle seg ut humoristisk samtidig som man erter myndighetene og tar opp sosiale tema. Vlemmix følger altså den lokale tradisjonen. Etter drapstrulser, sier Vlemmix at han ikke vil fremføre låta mer, han slutter å selge t-skjorten på websiden sin, men han nekter å fjerne videoen fra Youtube. Vlemmix har flere ganger tidligere hatt det moro med andre folkegrupper og sosiale tema. Dette er imidlertid første gang han møtes med drapstrusler. Noen mener altså i fullt alvor at burka er et hellig plagg.

Det gjør imidlertid ikke Elisabeth Skarsbø Moen i VG, som gjorde det samme som jeg gjorde i 2007: testet hvordan det er å bevege seg ansiktsløs i Oslo sentrum.

Niqab provoserer også meg. Men mest av alt må jeg innrømme at jeg føler en trang til å bryte ut i et latterbrøl når jeg hører unge kvinner kalle det et frihetsprosjekt å få feie rundt i gatene som spøkelseskladden.