Politikk

Quisling stoppet Gahr Støre

Ap fosser frem. Partiet skal ta over Frps hegemoni på innvandringsfeltet. Derfor nedsettes det ene utvalget etter det andre i ekspressfart. Det tyngste utvalget skal dissekere verdigrunnlaget. Utvalget fikk navnet ”Samholdskraft”. Det samme begrepet som Quisling brukte i en tale for nesten 70 år siden. Da Gahr Støre ble gjort oppmerksom på dette etter lanseringen av utvalget på en pressekonferanse i går, trakk han umiddelbart begrepet. Da gjenstår vel begrepet sammenhengskraft, som Danmark og HRS har brukt i en årrekke?

Hege Storhaug, HRS

Jeg tror ikke Ap kommer til å bruke begrepet sammenhengskraft, selv om det ville være det mest naturlige etter fadesen med Quisling-parallellen. Hvorfor? Fordi Kristin Clemet nå har gått ut og definerte begrepet som tilhørende de ”innvandringskritiske” i det norske mediesvartmalte Danmark. Og fordi ”kontroversielle” HRS bruker det. At Ap dilter etter HRS i det ene spørsmålet etter det andre, hjelper lite. Det skal tvert om slørbelegges. Igjen: ”kontroversielle” holder man på flere armlengders avstand. Det er samme mekanisme som slår inn som da Ap ble konfrontert med at de kopierer deler av Frps innvandringspolitikk (da Integreringsutvalget la frem sitt program tidligere i år) Aps motiv er annerledes enn Frp. Altså Frp har mørke motiv. Ap er lysfontenen.

Tro det den som vil. Min påstand er at alle parti på Stortinget ønsker en solid integrering av innvandrere. Spørsmålene er forståelsen for utfordringene, og, ikke minst, hvilke konkrete tiltak som må til. Der skilles partiene, selv om Aps forståelse for problemene tydeligvis har blitt betydelig styrket (uten at det skal kommuniseres, for da kan Ap bli utsatt for svartmaling fra visse hold), og tiltakene til Ap likner mer og mer på Frps forslag gjennom årene.

Derfor tror jeg eksempelvis at innen om lag fem år er det forbudt å maskere seg i det offentlige rommet i Norge, med (også) Aps velsignelse.

Begrepet ”sammenhengskraft” er ikke negativt befengt i det politiske livet i Danmark. Tvert om. Med unntak av Enhedslisten (danske Rødt) bruker samtlige parti dette begrepet. Men som sagt, tror jeg Ap vil vegre seg for å bruke dette gode begrepet etter Clemets betegnelse, og HRS sin entusiasme for det.

Kanskje utvalget kan hete ”Folkefellesskapet”?

Nei, huff, da ødela vi også for det begrepet…