Ytringsfrihet

Lærer diskriminerte elever uten slør

Jenter uten slør er syndere. De gis dessuten automatisk dårligere karakterer enn andre elever med samme prestasjoner. Elever tvinges til å lære koranvers utenat – selv om dette ikke er en del av pensum. Det handler visstnok om en lærers rett til ytringsfrihet. Så nei, vi befinner oss åpenbart ikke i den islamske verden, men i Europa, rettere sagt en skole i Belgia.

Hege Storhaug, HRS

Læreren heter Mohammed G og er 58 år gammel. Siden 2004 har han undervist ved en offentlig skole i den belgiske byen Verviers. I fjor merket en inspektør seg ”bisarr adferd”, som resulterte i intern granskning.

The school investigated, resulting in a disastrous report by two inspectors. One student said that Mohammed had told her that her mother would burn in hell because her mother was Catholic. Another that the teacher reproached her, a Muslim girl, for walking hand-in-hand with a boy.The teacher called girls without a headscarf ‘sinners’. According to the inspectors he also discriminated against students without a headscarf: they automatically got lower grades. Mohammed G. also had his students learn Koran verses by heart, though that wasn’t part of the curriculum.The school administration decided to suspect the teacher for four months.

Mohammed G protesterte mot avgjørelsen. Til myndighetene påberopte han seg retten til ytringsfrihet.

Mohammed G. turned to the Council of State saying this violated his right to freedom of expression. The Council ruled against him: he’ll be suspended for four months and get half his salary during that time.