Religiøse og politiske symboler

Ansiktstildekning: Bygger opp til bråk i Frankrike?

Etter at Frankrike innførte forbud mot ansiktstildekning i april i år, har det vært lite offentlig støy rundt det omstridte vedtaket. Nå ser det ut til at vinden snur. En 32 år gammel mor ligger an til å bli historiens første kvinne som dømmes til soning for å nekte å etterkomme lovforbudet (kvinnen til venstre på fotoet). Det kan i så fall få islamister verden over til å bruke saken for å fremme sine interesser. En av 32-åringens kampfeller, også en kvinne iført ansiktstildekning, sier at hun vil stille som presidentkandidat ved neste års valg i den franske republikken (kvinnen til høyre på fotoet).

Hege Storhaug, HRS

Rights.no omtalte i går den pågående striden mellom den franske staten og 32 år gamle Hind Ahmas i går, basert på oppslag i metro.co.uk Her ble de feilaktig sagt at Ahmas er iført burka. Hun bruker niqab, som er det desidert mest utbredte ansiktsdekkende plagget i dagens Europa.

Bakgrunnen for denne saken er at Ahmas er bøtelagt for å ha brutt lovforbudet tre ganger, og hun er idømt 15 dagers samfunnstjeneste samt kurs i det franske verdigrunnlaget. Hun nekter å forholde seg til domfellelsen. Derfor risikerer hun nå fengselsstraff på inntil to år. I går startet rettssak mot henne der hun igjen møtte frem i niqab og dermed ble hun utvist fra rettslokalet. Aktoratet gjorde det klart for Ahmas sin forsvarer at hun nå også risikerer en bot på hele 27 000 £ (ca 250 000 kroner).

Ahmas har tydeligvis bestemt seg for å kjøre saken for alt den kan være verdt. Hun sier, ifølge Daily Mail, at “det er ingen mulighet for meg å fjerne sløret”, og hun skal ha opprettet en pressgruppe (”Ikke rør grunnloven min”), sammen med en annen kvinne i niqab, Kenza Drider. Sistnevnte hevder at hun stiller som presidentkandidat ved neste års valg i Frankrike. Drider har gjort seg bemerket i fransk offentlighet gjennom en rekke fjernsynsopptredener der ansiktstildekning har vært temaet (det ligger en flere opptak med henne på youtube). Den franskfødte kvinnen av marokkansk opphav opptrer også i niqab når hun spiller tennis. Hun er også en av de få bøtelagte kvinnene etter forbudet trådte i kraft i april, og som Ahmas nekter hun å forholde seg til rettskjennelser. På en konferanse om ”islamofobi i Europa” arrangert i London i år, ble hun fremstilt som en ”mester i kampen for kvinners rettigheter”. Selv sa hun blant annet at hun opplevde det som en befrielse å besøke de britiske øyene, hvor hun kan bevege seg i gatene iført niqab, (Hvordan hun kom seg fra Paris og videre over den engelske kanalen – med eller uten niqab? – hadde vært interessant å vite.)

Akkurat det forstår jeg godt at hun opplever, da jeg selv besøkte London øst nylig, der niqab er svært utbredt.

Ahmas og Drider fremstår som svært agiterende og målrettede. Om de har islamistiske organisasjoner aktivt i ryggen, vet jeg ikke. Men hvis en av dem eller begge to dømmes til fengsel, som det nå ligger an til vil skje, kan saken bli misbrukt av islamister (og islamvennlige multikulturalister) i både Europa og i den muslimske verden til å fremme islams makt i Europas sekulære stater.