Æresdrap og æresrelatert vold

Æresdrap i Belgia: Banebrytende dom

Sadia Sheikh av pakistansk opphav ble drept av broren i 2007 fordi hun nektet å gifte seg med en fetter i Pakistan og flyttet sammen med en belgisk mann. For første gang behandlet belgisk domstol et æresdrap, og retten mente handlingen var kollektivistisk. Derfor fikk ikke sønnen i familien som skjøt Sadia den strengeste straffen, men faren og moren til den unge jusstuderende kvinnen. Også Sadias søster ble dømt for medvirkning, en søster som også skulle drepes.

Hege Storhaug, HRS

Sadia (20) ble drept da hun oppsøkte familien i håp om forsoning etter at hun flyttet hjemmefra. Hun skal ha blitt lokket i en felle. Med tre skudd drepte broren Mudasar henne, som kostet han 15 år i fengsel. Faren fikk derimot 25 års fengsel, og moren må sone en dom på 20 år. Sadias to år yngre søster ble dømt til fem års fengsel.

Under rettssaken kom det frem at broren også hadde intensjoner om å drepe søsteren til Sadia, som altså medvirket til æresdrapet

Saken har klare paralleller til den verdenshistoriske dommen i Danmark i 2006, der ni personer satt på tiltalebenken for drapet på 18 år gamle danspakistanske Ghazala Khan. Én var tiltal for å ha skutt Ghazala på åpen gate, broren, som fikk 16 års fengsel. De åtte andre, familiemedlemmer og venner av familien, var hans medløpere i det som fremstod som en ren jakt på den unge kvinnen. Familien satte opp vaktposter, patruljerte, kommuniserte tett for å sirkle inn jenta, og lokket henne ved å trykke på det svakeste punktet – hennes håp om tilgivelse fra dem hun tross alt elsket; sin egen familie. Tilgivelse for at hun hadde giftet seg med den hun elsket. Faren til livstids fengsel, som den som vedtok dødsstraffen over familiens. Tanten som lokket Ghazala i fellen ved å trykke på hennes lengsler etter kjærlighet fra familien, fikk 14 års fengsel og utvisning, da hun ikke var statsborger. Den mildeste dommen fikk han som kjørte taxibilen i jakten på jenta, åtte års fengsel.

Det er mulig at dommerne i Belgia kjenner Ghazala Khan-saken, da den er bredt omtalt internasjonalt.