Statistikk

Kriminelle unge marokkanere

Et nytt studie bestilt av den nederlandske regjeringen, viser en voldsom kriminalitetsrate blant unge marokkanere. I kommuner med en betydelig marokkansk befolkning, har rundt 40 prosent marokkanske gutter og menn i alderen 12 – 24 år vært pågrepet av politiet en eller flere ganger. Også kriminalitet blant jenter med marokkansk bakgrunn er et voksende problem.

Hege Storhaug, HRS

De vanligste årsakene til at ungdom med marokkansk bakgrunn pågripes er kriminalitet mot eiendom og voldsutøvelse, ifølge undersøkelsen produsert av instituttet Risbo ved Erasmus universitetet i Rotterdam på bestilling av innenriksdepartementet.

Heading the list is Den Bosch. In this city, 47.7 percent of the 12-24 year old Moroccan youngsters and men have been crime suspects in the past five years. Next come Zeist with 47.3 percent, Gouda (46.3 percent), Veenendaal (44.9) and Amersfoort (44.6). The percentages in Maassluis, Oosterhout, Schiedam, Nijmegen, Utrecht, Ede, Leiden and Den Haag are also over 40. Crimes against property and crimes of violence predominate.

The figures come from a study by research institute Risbo of the Erasmus university in Rotterdam, commissioned by the home affairs ministry. As well as the 22 so-called Moroccan municipalities, Risbo also looked at the 22 municipalities where many Antilleans live. Nine towns are both Antillean and Moroccan municipalities.

Moroccan young men are more often suspects than their Antillean counterparts virtually everywhere. Also striking are the crime figures of the Moroccan girls. The generally prevailing picture of girls unlike the boys being good does not chime with the figures. In nine Moroccan municipalities, over 10 percent of girls aged between 12 and 24 have landed up with the police at some stage. If the Antillean municipalities are included, then this applies to 17 of the 35 municipalities.

Heading this list is Groningen, where one in four Moroccan girls have had contacts with the police. This is one and a half times as often as their Antillean counterparts and six times as often as Dutch girls.

In Amersfoort, Moroccan girls actually run up against the police more often than indigenous men. On average, 13 percent of indigenous men and boys aged 12-24 and 3 percent of indigenous females aged up to 24 are known to the police as suspects.

Over One in Three Young Moroccans Police Suspects