Islam

Islams makt utfoldes ved skolen

Elever ved Ulsrud videregående skole får ikke be på skolens område. For å tvinge skolens ledelse til å gi dem et eget bønnerom, bønnedemonstrerer de nå på en parkeringsplass like ved skolen. Elevene klager over at det er kaldt å be ute nå som vintertemperaturer har satt seg fast i Oslo.

Hege Storhaug, HRS

Det begynte med krav om såkalt ”stillerom”, et bønnerom for alle religioner, visstnok. Da rektor sa nei, protestdemonstrerte rundt 40 elever med bønn foran biblioteket. Rektor nektet å bøye av, det samme gjorde de muslimske elevene, og flyttet bønnene til en parkeringsplass, melder NRK.

To ganger om dagen ønsker El kadi og mange av hans muslimske venner å få be på skolen. Bønnetiden passer med friminuttene, og El Kadi sier at de gjennom elevrådet lenge har bedt om å få et stillerom der de kan be.

– Jeg snakker ikke bare for islam, men et stillerom for alle religioner. Ulsrud er jo en skole med mange kulturer.

Protesterte med bønn

I forrige uke fikk El Kadi beskjed av rektor at det ikke var lov å be på skolens område.

I mangelen av et stillerom samlet rundt 40 elever seg for foran biblioteket og ba i protest. Det falt ikke i god jord hos rektor.

– Rektor sa vi måtte flytte oss. Det var noen medelever som hadde sagt til ham at de følte seg utelatt, at de ikke var med i fellesskapet, forteller El Kadi.

Rektor på Ulsrud vil ikke kommentere saken overfor NRK, men sier han er i dialog med de aktuelle elevene. Utdanningsetaten påpeker at ingen har ”lovfestet rett til religionsutøvelse i arbeidstiden, verken arbeidstakere eller elever”. Både Utdanningsetaten og skolebyråd Torger Ødegaard sier det er opp til den enkelte skole om skolen vil åpne dørene for religionsutøvelse. Ødegaard liker dog ikke ideen om bønnerom eller annet:

– Jeg synes ikke det er naturlig at osloskolen legger til rette for et bønnerom eller stillerom, men det er noe hver skole får vurdere lokalt. Der hvor det allerede er et slikt rom, må det være åpent for alle religioner, sier Ødegaard.

– Hvorfor vil du ikke anbefale skolene å ha et slikt bønnerom?

– Skolen er ingen religiøs institusjon. Skolen er en kunnskapsinstitusjon.

Men elevene har uansett ikke tenkt å gi seg.

– Vi fryser, men vi gir ikke opp før vi har fått et bønnerom. Vi kommer til å be her ute selv om det kommer snø, sier Aslihan Bozkurt og Rahma Adem.