Ytringsfrihet

”100 piskeslag hvis du ikke dør av latter”

Satiremagasinet Charlie Hebdos utgave i morgen har fått en gjesteredaktør som må kunne sies å være i superkjendisklassen. Profeten Muhammed har redigert kommende utgave, ifølge magasinet selv. Ukemagasinet vil i morgen således bli døpt på ny, og hete Charia Hebdo. Forsiden skal illustreres med et bilde av Muhammed som sier: ”100 piskeslag hvis du ikke dør av latter.” På bladets bakside er Muhammed utstyrt med en klovnenese, ledsaget av denne teksten: ”Ja, islam går hånd i hånd med humor.”

Hege Storhaug, HRS

Jeg ble nesten litt nervøs av Charlie Hebdos spesielle vri for å sette den ”arabiske våren” på dagsordenen etter at sentrale ledere sier at sharia skal være fundamentet for lovverket. Nervøs, da jeg synes å nære at ideen til magasinet går lengre ”over streken” enn Jyllands-Postens tegninger i 2005, ikke minst ved direkte latterliggjøring av både Muhammed og islam.

Satiremagasinets nummer i morgen skal ”hedre” islams innflytelse på den arabiske våren, heter det fra magasinet selv. Det skal bli interessant å se hvilken heder magasinet vil motta fra islamistisk hold.

Satirical French magazine Charlie Hebdo is on Wednesday to publish an edition edited by prophet Mohammed, the polemical weekly said, in «honour» of Islam’s influence on the Arab Spring.

«In order fittingly to celebrate the Islamist Ennahda’s win in Tunisia and the NTC (National Transitional Council) president’s promise that sharia would be the main source of law in Libya, Charlie Hebdo asked Mohammed to be guest editor,» said a statement.

The weekly has been rebaptised Sharia Hebdo for the occasion, and will feature on its cover a picture of Mohammed saying: «100 lashes if you don’t die of laughter!»

On the back page, a picture of Mohammed wearing a red nose is accompanied by the words: «Yes, Islam is compatible with humour.»

The cover was circulating on social media such as Twitter on Tuesday, with many users incensed and describing it as «puerile».

The weekly’s publisher, known as Charb, rejected accusations that he was trying to provoke.

«We feel we’re just doing our job as usual. The only difference is that this week, Mohammed is on the cover and that’s quite rare,» he told AFP.

A Paris court in 2007 threw out a suit brought by two Muslim organisations against Charlie Hebdo for reprinting cartoons of prophet Mohammed that had appeared in a Danish newspaper, sparking angry protests by Muslims worldwide.