Terrorisme og ekstremisme

Vil ha shariasoner i Danmark

Inspirert av britiske islamister ønsker en salfistgruppe i Danmark – ”Kaldet til Islam” – å innføre shariasone i en bydel i København. Deretter er målet å utvide sonene til andre områder i København, for så å underlegge hele Danmark sharia. Gruppen skal begynne med patruljering døgnet rundt og kontrollere om folk drikker alkohol, går på diskotek, driver med spill med mer. Den danske paraplyorganisasjonen for muslimske trossamfunn vil gå i dialog med salafistene.

”Kaldet til Islam” skal være ledet av islamisten Abu Ahmed, som har undervist flere islamister som har vært involvert i terrorhandlinger i Danmark. Muslimerns Fællesråd mener mange unge vil være mottakelige for salafistens budskap, mens Islamisk Trossamfund påstår at 10 år med borgerlig regjering og ”negativt fokus” på muslimer ene og alene er årsaken til fremveksten av ekstremisme.

Hvordan forklarer Islamisk Trossamfund den langt mer utbredte ekstremismen i Storbritannia – som i mange år har vært ledet av Labour? Og hva med Frankrike, der det nylig ble offentliggjort en sjokkrapport om islamistiske tilstander i to bydeler i Paris?

Ifølge Jyllands-Posten er det den høyt profilerte britiske islamisten Anjem Choudary, som i sommer erklærte flere områder i Storbritannia for shariasoner, som er inspirasjonskilden til ”Kaldet til Islam”.

Et fundamentalistisk, islamisk tiltag spreder sig fra Storbritannien til Danmark.

I London har salafister under ledelse af den kendte ekstremist Anjem Choudary i sommer erklæret flere områder for sharia-zoner. Nu gør den danske salafistgruppe «Kaldet til Islam» det samme.

Patruljering i Tingbjerg

Gruppen er ifølge Jyllands-Postens oplysninger bl.a. ledet af prædikanten Abu Ahmed, der har undervist flere personer involveret i terrorsager herhjemme.

Kaldet til Islam bebuder, at gruppen vil patruljere døgnet rundt i første omgang i Tingbjerg-bydelen i København, siden flere steder på Nørrebro og endelig i resten af Danmark. I sharia-zonerne skal der tages fat i folk, der drikker, spiller, går på diskotek og andet, som ifølge salafisterne strider mod islam.

Hos Muslimernes Fællesråd, en paraply for flere muslimske organisationer, siger talsmand Mustafa Gezen:

»Man skal bestemt tage dem alvorligt, og vi må gå i dialog med de her mennesker. Vi skal ikke være blinde for deres ekstreme tilbøjeligheder i vores samfund. Problemet er, at mange unge står i en situation, hvor de vil være modtagelige over for disse holdninger. Vi skal helt ned på folkeskoleniveau fokusere på, at det er vigtigt med demokratisk deltagelse.«

Mustafa Gezen siger, at salafisterne kun udgør en lille gruppe af muslimer.

»Vi har 40.000 medlemmer, der ikke repræsenterer de her synspunkter,« siger Mustafa Gezen.

Hos Islamisk Trossamfund, der driver en af Københavns største moskéer på Dortheavej, understreger talsmand Imram Shah, at salafisternes synspunkter ikke er repræsentative for danske muslimer.

»Vores budskab er: Lad nu være med at mistænkeliggøre muslimer over en bred kam,« siger Imram Shah, der mener, at årsagen til, at der overhovedet er personer, der har ekstreme synspunkter i Danmark skyldes 10 års politik med negativt fokus på muslimer under den borgerlige regering.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har lovet en kortlægning af salafistmiljøet i Danmark.

»Jeg vil gerne have, at vi er et åbent og mangfoldigt samfund, men ikke når det gælder folk, som vil bekæmpe demokratiet,« siger hun.