Politikk

Hellig tvang (9): Med rett til å elske?

_Jeg nektet å bli behandlet som ei geit eller en sau. To ganger ble jeg forlovet til velstående menn som likevel ble avvist av min far fordi han fikk bedre tilbud på meg. Da en rik lege ble presentert for meg, sa jeg nei. Jeg hadde møtt Arshad, og Arshad har alle de kvaliteter jeg ønsker meg; han viser meg respekt, han gir meg omsorg og kjærlighet, og han er velutdannet. Men han tjener ikke nok til å tilfredsstille min familie. Derfor avviste far vårt ekteskap. Kvinnen som sier dette, ble hjulpet av norske myndigheter til å flykte til Norge. Jeg traff henne første gang på krisesenter i Lahore.

Hege Storhaug, HRS

Da er vi kommet til nest siste kapittel i publiseringen av boken Hellig tvang. Unge norske muslimer om kjærlighet og ekteskap, en serie som startet da Audun Lysbakken bestemte seg for å sette integreringsfokuset tilbake til 80- og 90-tallet: arbeidet mot diskriminering skal styrkes, i henhold til statsråden. Lysbakken har ikke definert offentlig hvilken form for diskriminering han sikter til, men vi er ganske så sikre på at han tenker på den klassiske oppfatningen av at «hvit diskriminerer svart».Saima Waheed hadde med seg en dramatisk historie i kofferten da hun og ektemannen med hjelp av norske myndigheter søkte tilflukt i Norge, en historie som utspant seg i full offentlighet i Pakistan, deretter også mediedekning i Norge. Det var ingen tvil om at familien hennes mente alvor da de truet med å drepe henne fordi hun elsket feil mann.

Stengslene for kjærlighet og ekteskap er også finne i ”hellige” tekster, noe som fremkommer i dette kapitlet.

Les kapittel 9 i Hellig tvang. Unge norske muslimer om kjærlighet og ekteskap