Politikk

En fredspris til Brødrene?

En av årets fredsprisvinnere, Tawakkul Karman, kan også skilte med to andre historiske begivenheter; det er første gang prisen går til en arabisk kvinne og hun er den yngste fredsprisvinneren noen gang. Men hvem er så Karman, spør Helle M. Brix, som er skeptisk til Karmans tilhørighet til et politisk parti med tilknytning til Det muslimske Brorskapet.

Af Helle Merete BrixNobels fredspris går for første gang nogensinde til en arabisk kvinde. Den kun 32-årige Tawakkul Karman fra Yemen – den yngste modtager af prisen nogensinde – deler prisen sammen med to kvinder fra Liberia, landets præsident Ellen Johson Sirleaf og fredsaktivisten Leykah Gbowee. Prisen uddeles ved en ceremoni i Oslo i december. De tre kvinder deler naturligvis også de 10 mio. norske kroner, der følger med.

Det er første gang siden 2004 at prisen går til en kvinde. Af begrundelsen for den aktuelle pristildeling fremgår det, at kvinderne får prisen for ”deres ikke voldelige kamp for kvinders sikkerhed og for kvinders ret til at deltage fuldt og helt i arbejdet med at fremme fred”.

Denne artikel drejer sig om valget af Tawakkul Karman. For Karman sidder i parlamentet og i centralkomiteen for det islamisk-politiske parti Islah. Nobelkomiteens formand Thorbjørn Jagland, der jo også er politiker og tidligere norsk statsminister (Arbejderpartiet), har allerede udtalt sig om sagen. Associated Press citerer Jagland for at sige, at det er rigtigt at Karman er medlem af et politisk parti med grene til Det Muslimske Broderskab. Men Jagland betegner Broderskabet som en ”vigtig” del af det arabiske forår. Yemen og ægteskab for kvinder under 17 årDet er jo sandt, at Brødrene har været en aktiv kraft i det såkaldte forår, hvor folkelige opstande har manifesteret den menige tuneser, egypter og yemenits utilfredshed med et despotisk styre. De despotiske regimer i Mellemøsten har holdt bevægelser som Det Muslimske Broderskab i kort snor, og de har naturligvis vejret morgenluft. Men hvilket samfund vil Broderskabet fremme? Denne skribent er ikke i tvivl: De vil styrke sharia´en.

Så hvilket Yemen kæmper Karman for? Og hvem er hun?

Karman er journalist og aktivist, gift og mor til tre. Hun blev verdenskendt under det arabiske forår for at iværksætte sit-in demonstrationer med det formål at få løsladt politiske fanger og for at kræve pressefrihed i landet.

Karman er også grundlægger af organisationen ”Women Journalists Without Chains”. Hun er flere gange blevet fængslet men er sluppet billigt. I hundredevis af demonstranter er meldt dræbt under demonstrationer mod Yemens brutale styre. Karman sad i ugevis i sit telt på en af byens centrale pladser og rapporterede om det.

Yemen er det fattigste af de arabiske lande med en enorm befolkningseksplosion. Landet er igennem 33 år styret af præsident Ali Abdullah Saleh. Han reagerede på de ni måneders protester i landet ved lørdag at erklære, at han påtænker at afgive magten ganske snart.

I en artikel om Karman marts i år i den britiske avis The Guardian fremgik det, at journalisten og aktivisten, der har smidt den niqab, som mange af Yemens kvinder går med, til fordel for spraglede hovedtørklæder, ikke altid er enig med sit parti. Islah partiet tæller så vidt man kan læse sig frem til både folk, der ideologisk tilhører Det Muslimske Broderskab og folk, der kan betegnes som egentlige salafister Karman røg uklar med de mest konservative kræfter i partiet, da de blokerede for vedtagelse af en ny lov om forbud mod ægteskab for piger under 17 år. Islah partiet, Muhammedtegninger og terrorismeMen hendes mangeårige medlemskab er ikke uproblematisk. I samme artikel skriver The Guardian, at et af Islah-partiets medlemmer (der er endda tale om et ledende medlem, red.) Abdul Majeed al-Zindani, anses for at være tidligere rådgiver for Osama bin Laden. Samme al-Zindani er i øvrigt også manden, der lagde sag an mod 21 aviser og deres redaktører i Yemen for at genoptrykke Muhammedtegningerne. I slutningen af november 2006 vandt al-Zindani sagen over avisen Al-Rai Al A´m, der fik forbud mod at udkomme i et halvt år. Redaktøren blev idømt et års fængsel.

Al Qaeda har i årenes løb markeret sig stærkt i Yemen. Osama bin Ladens far Muhammed bin Laden stammer fra Hadramawtdalen i landet. USA fik for nylig ram på Anwar al-Awlaki, en yemenitisk-amerikansk imam, der samtidig var et prominent medlem af Al Qaeda.

USA og præsident Barack Obama ønsker at Yemen og dets præsident gør mere for at slå ned på al Qaedas baser i landet til gengæld for USA´s hjælp til landet. De gejstlige og landets stammefolk har traditionelt stor indflydelse på Yemens regering. Men før 2004 lukkede regeringen en række religiøse skoler, som man vurderede gav grobund for radikal islam. De smed også tusindvis af udenlandske studerende, som de anså for at være ekstremister, ud. Demokrati eller sharia?Af en aktuel artikel i Huffington Post fremgår det, at Karman er medlem af Islah-partiets centralkomité og også sidder i parlamentet. Artiklen er skrevet af amerikaneren Sahar Tarman, der var med til at grundlægge organisationen ”Journeys to understanding”. Tarman rejste rundt med Karman i USA to uger i 2009, hvor de sammen besøgte græsrodsorganisationer, religiøse organisationer med mere. Tarman er begejstret for Karmal. Hun beskriver hende som ”socialt ret konservativ”. Men hvad ligger der i betegnelsen af Karman som ”socialt konservativ”? Ønsker hun en grundlov, der stiller mænd og kvinder lige? Ønsker Karman et reelt demokratisk Yemen eller et Yemen regeret efter sharia? Hvordan er hendes indstilling over for Vesten? Hvad er hendes definition af ytringsfrihed?

Med valget af ”The Mother of the Revolution” som Karmans tilhængere kalder hende, har Nobelkomiteen foretaget et problematisk valg: For hvordan ved vi, at denne prismodtager ikke er en yemenitisk udgave af Zainab al-Ghazali, grundlæggeren af Det Muslimske Broderskabs kvindeafdeling? Alt for mange i Vesten lander sig besnære af at revolutionære, islamiske bevægelser giver kvinderne mulighed for at deltage som aktivister. Men aktivisme kan være at arbejde for sharia, på lige fod med mænd. Hvis det er tilfældet med Karman har man givet prisen til den forkerte. For mere sharia i et land fører aldrig til mere fred eller en reel forbedring af kvinders vilkår. ***

Vil du lese mer om Det muslimske brorskapet? Les Helle M. Brix bok Mod mørket. Det Muslimske Broderskap i Europa (2008)