Islam

Debatt om ”menneskerettigheter i islam”

Islam Net inviterer til debatt om menneskerettigheter i islam. De henter inn en shariaekspert fra Egypt, Fadel Soliman, som også er medlem av International Union of Muslim Scholars, som igjen ledes av Yusuf al-Qaradawi. Fadel Soliman har hatt Anwar Al Awlaki som en kjær ”rollemodell”, ifølge han selv. Solimans utfordrere er Lars Gule og Hege Storhaug. Samme shariaekspert skal også til Al Nor-moskeen i Tromsø.

Hege Storhaug, HRS

La det være klart: HRS har ikke tenkt å prøve å gå dialogmiljøene i næringen når islamisme entrer scenen. To henvendelser den siste tiden, en fra Islam Net og en fra Al Nor i Tromsø, har vi takket ja til, dette for å benytte muligheten til å fremme FNs universelle menneskerettigheter – som er noe annet enn ”menneskerettigheter” i islam, jamfør Kairoerklæringen fra 1990 som underlegger hele FN-erklæringen sharia.

Fadel Soliman anser jeg ikke å være i samme kategori som hatpredikanter Islam Net tidligere har invitert som foredragsholdere, som Khalid Yasin og disse tre på den såkalte ”Fredskonferansen” tidligere i år:

Abdur Raheem Green: nektet adgang til Australia, sier at homofile skal steines til døde, fordi sharia sier så: Steining er til det beste for samfunnet.

Hamza Tzortsis: bånd til ekstremistgruppa Hizb-ut-Tahrir, og som tidligere har sagt: “We as Muslims reject the idea of freedom of speech, and even of freedom.” Tzortsis aksjonerte mot BBC som i programmet «British SchoolsIslamic Rules», avslørte at barn indoktrineres til å støtte straffemetoder som steining og amputasjoner. Da Hamza Tzortsis protesterte mot programmet, var det ikke for å benekte avsløringen. Nei, det var den sedvanlige argumentasjonen: Dere forstår ikke islam – dette blir tatt ut av konteksten.

Shaikh Hussain Yee: et av hans yndlingstema er å forklare oss andre hvorfor islam hater jøder og kristne.

Shady Alsuleiman: støtter eksempelvis steining til døden for utroskap. Alsuleimans moské i Sydney har invitert al-Qaedas Anwar Al Awlaki til å forelese for ungdom. Awlaki er den etterlyste terroristen som Obama har gitt CIA lov å drepe.

Soliman er mer forsiktig/”maskert” i sine uttalelser, samtidig som alle hans utlegginger og tolkninger tar utgangspunkt i sharia. På en video på youtube, sier han dog at myrdede Anwar Al Awlaki var hans ”rollemodell”, som han ”elsket så høyt”, og at han ønsket å kopiere Al Awlakis ”karisma”, ”kunnskap” og ”adferd”. Al Awlaki stod som kjent på USA liste over ”wanted dead or alive”, og amerikanerne drepte han i et droneangrep i Jemen i forrige måned. Al Awlaki var medlem av Al Qaida. Han hadde også kontakt med Nawaf al-Hazmi og Khalid al-Mihdhar, som begge var med på terrorangrepet mot tvillingtårnene. I 2000 begynte han å jobbe i moskeen Dar Al-Hijrah i Washington, D.C.. Der møtte han igjen al-Hazmi, sammen med Hani Hanjour en annen av mennene bak angrepet 11. september. På slutten av 2009 ble det kjent at han hadde hatt kontakt med Nidal Malik Hasan, som sto bak skyteepisoden ved Fort Hood, og Umar Farouk Abdulmutallab som prøvde å sprenge et fly over Detroit.

Denne mannen, sier altså Soliman, var hans store forbilde – inntil Al Awlaki i et intervju i fjor forsvarte kapring og bombing av fly med sivile om bord. Al Awlaki, slik jeg forstår det ut fra hva Soliman forteller i videoen, var altså hans store ”rollemodell” tross båndene til terror, og tross at Al Awlaki stod for det samme som Bin Laden gjorde. Al Awlaki ble eksempelvis kalt ”Internetts bin Laden”. I motsetning til Islam Nets tidligere foredragsholdere, som fremstår som islamister også i det ytre, kler Soliman seg i vestlig dress. Slik jeg tolker han, er dog hans grunnideer på samme nivå som de tidligere foredragsholderne.

Same, same, but different wrapping?

Debatten arrangert av Islam Net finner sted på Høyskolen i Oslo, 7.november kl 17.00

Debatten arrangert av Al Nor finner sted i Kulturhuset i Tromsø, 3.november kl 20.