Terrorisme og ekstremisme

De fleste terrorister er fra middelklassen

Over 60 prosent av mistenkte britiske terrorister er fra middelklassen og har en stabil bakgrunn. De som blir selvmordsbombere har ofte høyere utdannelse. Dette fremkommer i en hemmeligstemplet M15-rapport, som også avliver myter som at terrorister er enslige ulver og psykopater. Sikkerhetstjenesten sier tvert om at 90 prosent av terroristene kan kategoriseres som ”sosiale” personer med mange venner.

Hege Storhaug, HRS

Den 200 sider lange rapporten “Radicalisation Of Muslims In The United Kingdom – A Developed Understanding” var ikke ment for offentligheten. Dens vei ut media må sies å være spesiell: En journalist i Mail og Sunday fant rapporten i en forlatt leilighet i Libyas hovedstad Tripoli, som tilhørte den britiske ambassadøren. Rapporten er basert på en studie av 90 terrormistenkte bosatt i Storbritannia og gir et sjeldent innblikk i hva M15 mener ligger til grunn for radikalisering av muslimer. Rapporten avviser andre sikkerhetstjenesters vurdering av årsakssammenhenger, som at muslimer skulle oppleve at ”islam er under angrep”. Ifølge M15 er disse fire momentene sentrale for radikalisering:

1. ”Trauma”, som tap av en kjær person: ti prosent av de terrormistenkte ble radikalisert etter en livskrise.

2. ”Migrasjon”: en tredjedel av ekstremistene hadde innvandret til Storbritannia alene.

3. ”Kriminalitet”: Totredjedeler av ekstremistene hadde et kriminelt rulleblad.

4. ”Fengsel”: Muslimske innsatte, som ikke var religiøse før fengselsdommen, radikaliseres i fengsel. Rapporten identifiserer 60 kjente ekstreme islamister som opererer i britiske fengsler.

Rapporten sier videre at den gjennomsnittlige alderen for den som radikaliseres er 21,6 år, mens den sårbare alderen i stort for å bli radikalisert er fra 16 til 32 år.

Rundt halvparten av de terrormistenkte i undersøkelsen var gift.

‘This indicates that having commitments to a spouse and children did not necessarily restrain these individuals from becoming involved in activity that may have resulted in lengthy imprisonment, if not death.’

The report adds: ‘The vast majority (90 per cent of those on whom we have data) are described as sociable, with a number of friends. Our data thus tends to contradict commonly held stereotypes of terrorists being “mad”, psychopathic or evil.

‘It also challenges the theory that individuals who turn to radical or extremist networks are those who are unable to make friends in normal life.’

Les hele artikkelen hos Daily Mail The middle-class terrorists: More than 60pc of suspects are well educated and from comfortable backgrounds, says secret M15 file