Vold og overgrep

Vilks var målet i Göteborg – hva nå?

Den svenske avisen Metero hevder å besitte hemmeligstemplede politidokument der det fremkommer at den svenske kunstneren Lars Vilks var terrormålet for de fire mennene som ble arrestert i Göteborg 11.september. Vilks hadde annonsert på bloggen sin at han skulle delta på kunstbienalen i Röda Sten Konsthall, men valgte ikke å møte frem. Det var også kjent for offentligheten at dansken Kurt Westergaard skulle delta på en boklansering i Oslo 13.september, da også han ikke dukket opp, angivelig fordi sikkerhetstjenesten ikke ville risikere attentat mot pensjonisten og bestefaren. Vi seiler inn i dystre tilstander hva gjelder den frie ytringen

Hege Storhaug, HRS

Avisen Metero melder i dag at de tre mennene i 20-årene som fremdeles sitter fengslet ble pågrepet for å planlegge å drepe Lars Vilks. Politiet vil ikke kommentere forholdene. Ifølge Metero skal politiet ha avlyttet en telefonsamtale mellom to av mennene, det skal ha vært kjøpt inn en lommekniv, politiet skal ha overvåket kunsthallen Röda Sten, og det skal foreligge et programblad med noteringer gjort av en eller flere av de pågrepne, og en av de arresterte skal også ha oppsøkt kunsthallen og spurt etter Vilks.

Enligt de hemliga uppgifterna ska en av de misstänkta bland annat ha inhandlat en fickkniv som ska ha varit tänkt som vapen. Samma fickkniv ska sedan ha diskuterats under ett telefonavlyssnat samtal mellan två av de misstänkta. Dessutom har polisen beslagtagit ett programblad från invigningen av Konstbiennalen på Röda Sten, under en husrannsakan. På detta programblad ska saker ha antecknats som ska vara ”besvärande” för de misstänka. En av de häktade ska dessutom ha besökt konsthallen och frågat efter Lars Vilks i anslutning till invigningen. Hur dessa uppgifter går att koppla till en av de frihetsberövade är oklart.

Samtliga tre häktade har överklagat häktningsbesluten. En av dem har ännu inte fått sin överklagan prövad.

Ifølge Aftonbladet skal det foreligge en dusør på 100.000 dollar til den/de som tar livet av Vilks, grunnet hans Rondellhund ved navnet Muhammed (se illustrasjonen på forsiden).

Etter vår erfaring har både norske PST og danske PET vært svært tilbakeholdne med hvorfor Kurt Westergaard avlyste deltakelsen på boklanseringen i Oslo 13.september i forbindelse med at han har illustrert boken Tobben sammen med Geirr Lystrup. Det er vanskelig å ikke tro at dette handlet om at Westergaard er et terrormål som Vilks er det. Til NRK sa Lystrup rett ut at Westergaard ble bedt av PST om å oppgi helseproblem som grunn til at han plutselig reiste tilbake til Danmark:

– Jeg har ikke noe imot PSTs arbeid. Men på ett punkt svikter tilliten, og det er når de ber oss lyve om Kurt Westergaards helsetilstand. De sender ham hjem på grunn av terrorfrykt, og påstår han har hjerteflimmer. Det synes jeg er ynkelig. Da er ikke jeg med lenger.

– Hva burde de ha sagt?

– De skulle sagt at det er så sterk terrortrussel at vi ikke har ressurser til at dere kan gjennomføre arrangementet trygt. De skulle sagt det som det var, sier Lystrup.

PST har ikke villet kommentere saken overfor NRK.

16.september skrev Dagbladet at en ”kjent kriminell med norsk statsborgerskap” var klar til å gjennomføre et attentat mot Westergaard i Oslo. Han ble stanset i ”trafikkontroll”, men fikk etter lengre samtaler med politi. Han er klient av Jon Christian Elden gjennom flere år, og er knyttet opp ekstreme islamister, heter det. Dagbladet skriver at det var Westergaard selv som bestemte seg for å avbryte besøket da PST orienterte han om attentatplanene mot han under opptredenen på Litteraturhuset, som står i strid med hva Lystrup og Westergaard har uttalt i flere runder. PST har ikke villet kommentere påstander eller faktiske forhold til dags dato.

Noen snakker usant, andre vil ikke fortelle. Det som kan sies er at kunstnere frihetsberøves i dagliglivet, de hindres i å utøve sin profesjon, offentligheten står tilbake med spørsmålstegn, utropstegn, og usikkerhet. Kapasitet er en nøkkel. Hvor mange Westergaarder og Vilkser vil sikkerhetstjenesten (delvis) kunne klare å beskytte, opp mot det som klart ser ut til å være et økende antall voldselement inspirert av islamisme, og også ytterliggående på politiske fløyer, i tiden foran oss? Hvilke signal sendes til andre kunstnere, forfattere og politikere? Vi minner om situasjonen i eksempelvis Danmark der ”voldens språk” blir mer og mer fremtredende, som Helle Merete Brix nylig minnet om: Brannattentat mot statsråd, Pia Kjærsgaard overfalt og lever med sikkerhetsvakter døgnet rundt, det sistenevnte gjelder også politikeren Naser Khader, mens politikere med innvandrerbakgrunn ble trakassert og truet av islamister under valgkampen.

Tar man to skritt tilbake til 1990-tallet, var dette tilstander få hadde forutsett. Hvem våger å se inn i glasskulen og spå Skandinavia og Europa på 2020-tallet?