Religiøse og politiske symboler

Tillater hijabforbud ved skolen

En domstol i Amsterdam har slått fast at en katolsk skole er i sin rett til å forby eleven å bruke slør. Domstolen henviser til at katolske institusjoner generelt selv kan avgjøre religiøse forhold så lenge avgjørelsene er konsistente. Dessuten burde eleven selv forstått at slørbruk ved en katolsk skole ville føre til problemer, hevder retten.

Hege Storhaug, HRS

Saken kom opp da en elev i byen Volendam gikk til domstolen fordi skolen nektet henne å bruke slør. Da eleven ikke fikk medhold I første rettsinstans gikk saken videre til Den Nederlandske Likestillingskommisjonen, som støttet henne. Amsterdams domstol bekrefter nå den første rettskjennelsen.

An Amsterdam court has ruled that the Roman Catholic Don Bosco College in Volendam is within its rights to ban one of its students from wearing a headscarf.Imane Mahssan took the school to court after it ordered her to stop wearing a headscarf. The court sided with the school.

It ruled that Catholic institutions can generally make their own decisions in matters of religion, as long as they are consistent. The Muslim student knew beforehand that Don Bosco College was a Catholic school and should have realized that wearing a headscarf would cause problems.

The Dutch Equality Commission earlier ruled that such a ban constituted discrimination, while a magistrate in Haarlem disagreed. The Amsterdam court has now confirmed the lower court’s judgment.