Terrorisme og ekstremisme

Syv arrestert mistenkt for terrorplanlegging

M15 og antiterrorpolitiet arresterte seks menn i alderen 25 til 32 år og en kvinne på 22 år i Birmingham i går, mistenkt for å planlegge massiv terror i Storbritannia, inspirert av Al-Qaida. Myndighetene mener de kan ha avverget at flere hundre ble drept. En av de arresterte på de 14 adressene som politiet gjennomsøkte, tilhører en tidligere dømt terrorist som planla å kidnappe og halshugge en britisk soldat. Neste år står De olympiske leker på programmet – i London.

Hege Storhaug, HRS

Politiet mener terroren var nært forestående. De mistenkte skal kun ha manglet et passende mål. Terrorplanen skal være den mest omfattende avslørt hittil i år. Samtlige arresterte skal være ”hjemmeavlede”, bosatt i asiatiske områder i Birmingham, samtidig som politiet mener planen hadde en internasjonal dimensjon.

Den tidligere terrordømte, Mohammed Irfan, fikk en dom på fire år for å planlegge å henrette en britisk soldat. Dommen falt i 2008, men allerede året etter var mannen satt fri på prøveløslatelse. Han er en av mennene som skal være arrestert.

Kilder i sikkerhetstjenesten sier at trusselbildet, som ble nedgradert i juli (”kan gjerne skje uten forvarsel”), fremdeles er alvorlig. Terroraktiviteten er ikke redusert. Bildet er at terrorplaner avsløres og stoppes. Sommerolympiaden i London neste år anses som den største sikkerhetsutfordringen i Storbritannia i fredstid.

Six men and a woman held as police ‘smash terror plot to bomb Britain’