Vold og overgrep

Torturert på asylmottak

Å faste er en av de fem sentrale søylene i islam som skal oppfylles. Ikke å faste kan således oppfattes som å undergrave islam. En asylsøker fra Afghanistan, som skal ha konvertert til kristendommen, overholdt naturlig nok ikke ramadan. Det endte med at beboere på asylmottaket tok affære: mannen fikk helt kokende vann over seg. Han forteller at han frykter for livet sitt.

Hege Storhaug, HRS

Det er avisa Dagen som melder om hendelsen på Hå asylmottak på Jæren. Den afghanske mannen stiller anonymt til intervju.

– Hvis du ikke vender tilbake til islam dreper vi deg, var beskjeden «Ali» fikk av en muslimsk medbeboer på Hå mottak. Han vil ikke stå frem med sitt riktige navn i frykt for de andre beboerne. Av samme grunn vil han ikke vise ansiktet sitt på bilde. Får afghanske myndigheter nyss i konverteringen risikerer han å bli dømt til døden ved steining, dersom han blir sendt tilbake til hjemlandet. Slått med gryteDenne gangen var den afghanske konvertitten heldig. Han kom fra det med en vansiret rygg dekket med avflasset hud under bandasjene. Den kristne romkameraten hans, Reza, tørker de væskende sårene og legger teppet støttende under hodet hans. Selv om «Alis» ansikt er fordreid i smerte er stemmen er rolig og fast når han forteller sin historie:

– To av de muslimske beboerne spurte hvorfor jeg ikke fastet under ramadan. Da jeg ikke ville svare begynte de å diskutere. Han ene sa at han visste jeg hadde vært muslim og konvertert til kristendommen, og at de måtte drive jihad. En beboer oppholder «Ali» mens en annen slår ham i bakhodet med en gryte kokende vann til «Ali» faller sammen på gulvet. Flere andre muslimske beboere kommer til. En tredje mann går inn på «Alis» rom og åpner alle skuffer og skap. Først etter en time kommer politiet på stedet.

Etter en natt på sykehus, ble mannen prøvd skadet igjen. Som asylsøker har mannen ingen formelle rettigheter juridisk, skriver Dagen.

– De prøver virkelig å drepe meg, og de kommer ikke til å gi seg før de har klart det.Målet er å få stevnet de skyldige for retten i Norge, men som asylsøker har han ingen formelle rettigheter. Eneste håpet «Ali» har er å komme i kontakt med en advokat som kan føre saken for ham gratis. Søvnløse netterHan er ikke den eneste på mottakssenteret som kjenner på utryggheten. Blant 150 muslimer er de fem kristne, flere av dem konvertitter.

– Vi snakker med dem, men vi har ingen venner blant dem. Muslimske arabere, somaliere og afghanere står sammen mot oss. Etter dette tør vi ikke sove om natten. Tenk hvis noen bryter seg inn.

Politiet etterforsker saken. Flere personer er mistenkt i saken.