Vold og overgrep

Politiet tier om overfallsvoldtekt

Stavanger har vært løftet frem som et eksempel til etterfølgelse i forhold til å forebygge overfallsvoldtekter. Senest i går av Aps Hadia Tadjik. I 2009 ble det anmeldt 23 overfallsvoldtekter og forsøk på dette. Fra november 2009 og frem til nå skal det ikke ha vært overfallsvoldtekter i byen. Dette viser seg ikke å stemme. Politiet går først nå ut med etterlysning av en afrikaner som skal ha voldtatt en ung kvinne i februar. Samtidig er en utvist gambisk borger varetektsfengslet i mai for overfallsvoldtekt. Også den siste voldtekten blir først nå i dag offentlig kjent.

Hege Storhaug, HRS

Norge er definitivt ikke hva Norge var en gang. Overfallsvoldtekt er kommet for å bli, kan man hevde med statistikk som underlag. Det samme gjelder ikke minst tilstanden på den andre siden av kjølen. Oslopolitiet la nettopp frem strategiplan for å bekjempe voldtekter, en plan som må kunne karakteriseres som oppsiktsvekkende tynn. Stavangerpolitiet har fått ros av justisminister Storberget og andre for fremragende forebygging av overfallsvoldtekter etter at 23 overfallsvoldtekter i 2009. Etter dette har det vært stille i media og fra politiet. Nå kommer det imidlertid frem at Stavangers kvinner langt fra bør føle seg trygge (og det samme gjelder vel stort sett for hele landet). To kvinner skal ha blitt utsatt for overfallsvoldtekt i år, kommer det frem først nå, det vil si to og fem måneder etter at voldtektene skal ha funnet sted, og igjen er det ikke-vestlige menn som utpekes som gjerningsmenn. Den ene som er kjent for politiet hadde endog avslag på oppholdssøknad dagen før han begikk overgrepet. I saken som er fem måneder gammel går politiet først nå ut med etterlysning. Stavangerpolitiet et forbilde?

To unge kvinner er blitt utsatt for overfallsvoldtekt i Stavanger i år. I en av sakene er en mann siktet. Ingen av de anmeldte voldtektene har vært offentlig kjent før nå.

Fungerende politistasjonssjef Kristian Johansen opplyser til Aftenbladet at den første voldtekten skal ha skjedd natt til onsdag 16. februar.

– Overfallsvoldtekten skal ha skjedd utenfor Domkirken. Kvinnen var rundt 20 år, gjerningsmannen er oppgitt å være rundt 45 år og av utenlandsk opprinnelse. Vi har ingen mistenkte i saken, sier Johansen.

Dårlige tenner

Voldtektsofferet har ikke vært i stand til å gi et godt signalement av mannen – annet enn alder, at han trolig var afrikaner og at han skal ha hatt dårlige tenner. Kvinnen har beskrevet ham til å være mellom 1,70 og 1,75 meter høy.

Politiet ønsker tips i saken.

– Men hvorfor har dere ikke gått ut i media med dette før?

– Det kan jeg ikke svare på, sier politistasjonssjefen i Stavanger.

Heller ikke den andre overfallsvoldtekten i byen i år har vært kjent før nå, men her har politiet siktet en mann på 22 år. Voldtekten skal ha skjedd inne på et utested i sentrum fredag 13. mai. Politiet karakteriserer den som en overfallsvoldtekt.

– Voldtekten skal ha skjedd på et toalett på utestedet. Den siktede er ikke norsk statsborger og av afrikansk opprinnelse, opplyser Johansen.

Forlenget varetekt

22-åringen ble pågrepet kort tid etter den angivelige voldtekten. 16. mai ble han i Stavanger tingrett varetektsfengslet.

Onsdag ble fengslingen forlenget for andre gang. Aftenbladet har fått tilgang til fengslingskjennelsen. Av den fremgår det at siktede er fra Gambia og at han 12. mai, altså dagen før han skal ha begått voldtekten, fikk endelig avslag på søknad om opphold i Norge. Han har påklaget avslaget, men likevel signert skjema for frivillig hjemreise.

Vi har ingen nasjonal statistikk over hvem mennene bak overfallsvoldtekter er, men det er grunn til å mistenke at en del av dem er personer uten oppholdstillatelse, altså asylsøkere. Hvem som helst kan ta seg til Norge og søke asyl og gå fritt rundt i landet uten at myndighetene har noen som helst kjenneskap til hvem personene er. Dette må vi tydeligvis leve med, ikke minst fordi FrP har foreslått lukkede mottak. Da må alle andre partier ”sette ned foten for det inhumane forslaget”. Selv undrer jeg meg om det finnes en jurist der ute som har tenkt tanken om staten kan saksøkes for ikke å føre en politikk som beskytter landets borgere mot overgrep som kan gi livsvarige skader. En annen tanke er om sentrale politikere selv må oppleve slike voldtekter i nær familie før utviklingen tas så alvorlig som den er. Eller er det slik at vi skal ”roes ned” ved såkalte strategiplaner og annet til vi vennes til ”det nye Norge” – slik situasjonen tydeligvis er i Sverige der et sted mellom 15 og 20 voldtekter anmeldes daglig?

For ordens skyld: Hadia Tadjik (Ap) roste i går Stavangerpolitiets arbeid mot voldtekt.