Ytringsfrihet

Cameron tar verdikampen?

Tidligere i år tok David Cameron et oppgjør verbalt med multikulturalismen. Spørsmålet man satt igjen med var om ord ville følges av handling. Signalene som nå kommer er oppløftende. Regjeringen introduserer en forebyggende strategi mot radikalisering, og den kritiserer universitetene for ikke å ta radikalisering av muslimske studenter på alvor. Bevilgninger til ”islamske grupper” som ikke respekterer ”britiske nøkkelverdier” skal stanses. Organisasjoner som ikke omfavner ”menneskerettighetene, likehet for loven, demokrati og full samfunnsdeltakelse”, skal defineres som ekstreme. Hvor mange blir da igjen på budsjettet?

Hege Storhaug, HRS

Innenriksminister Theresa May fronter den nye strategien til den britiske regjeringen, som er et ledd i Prevent counter-terrorism strategy. May gyver løs på ledelsene ved landets universitet, som regjeringen mener ikke gjør nok for å forebygge radikalisering av muslimske studenter. Som kjent ønsker hele 40 prosent av muslimske studenter at sharia erstatter britisk grunnlov.

May konfronterer også muslimske studentorganisasjoner som dekker bordet for ekstreme ideologer, slik vi ser Islam Net operere i Norge.

The Home Secretary has criticised universities for their “complacency” in tackling Muslim extremism as she prepares to publish the Government’s updated strategy for countering Islamic radicalism.

Theresa May told The Daily Telegraph that universities were not taking the issue of radicalization seriously enough and that it was too easy for Muslim extremists to form groups on campuses “without anyone knowing”.

She also said the Government would cut funding to any Islamic group that espoused extremist views, and set out the “key British values” to which those seeking support must subscribe. It is understood that about 20 groups are already losing their funding.

“I think for too long there’s been complacency around universities,” she said. “I don’t think they have been sufficiently willing to recognise what can be happening on their campuses and the radicalisation that can take place. I think there is more that universities can do.”

Den samme beskyldningen kunne vært rettet mot Høyskolen i Oslo og ulike universitet I Norge som sådan. Islam Net fikk lenge operere fritt på Høyskolen i Oslo, og videre i universitetsmiljø i Bodø, Tromsø, og nå senest i Kristiansand. Muslimsk studentsamfunn og Pakistansk studentsamfunn har likeledes vært fredet av både universitetsledelser og media, til tross for at de notorisk har promotert ekstreme ideologer, som Zakir Naik.

May fokuserer på verdiene. Universitetsledelsen svarer at det ikke finnes ekstremister som oppfordrer til vold. Altså har ikke universitetene et problem. Det ligner umiskjennelig på PST sin holdning: de er kun ute etter dem som vil gå fysisk til verks.

Mrs May said universities had to “send very clear messages” and “ask themselves some questions about what happens on their campuses”.

She also criticised the Federation of Student Islamic Societies for not challenging extremism sufficiently.

“They need to be prepared to stand up and say that organisations that are extreme or support extremism or have extremist speakers should not be part of their grouping,” Mrs May said.

Her remarks follow comments made by Nicola Dandridge, the head of Universities UK, which represents vice-chancellors, claiming there was no evidence that extremist speakers at university encouraged violence.

Det mest oppsiktsvekkende er dog dette: regjeringen vil definere alle som ekstremistiske dersom de ikke aksepterer ”menneskerettighetene, likhet for loven, demokrati og full samfunnsdeltakelse”. Med tanke på at grunntekstene i islam eksempelvis står særdeles langt fra menneskerettighetene og kvinners fulle samfunnsdeltakelse, nedfelt i OICs Kairoerklæring der alt av menneskerettigheter underlegges klassisk sharia, må man spørre seg: hvor mange islamske organisasjoner vil stå igjen med offentlig økonomisk støtte?

As part of the Prevent strategy, the Government will define as extremists anyone who “does not subscribe to human rights, equality before the law, democracy and full participation in society”, including those who “promote or implicitly tolerate the killing of British soldiers”.

Mrs May said: “We are looking at a set of values we believe we have here in the UK and those people opposed to those values are people who the Government won’t be funding or engaging with.”

It is understood that the strategy will also name 25 boroughs that are most at risk from Islamist extremism, including areas of London, Birmingham, Leeds, Bradford and Manchester.

There will also be a move to limit access to extremist websites from public buildings, particularly schools and public libraries.

Regjeringen slår altså på stortrommen i kjølvannet av Camerons tale i München. Personlig tror jeg ikke ordene vil følges av dyptgripende konkret handling. Det vil si at jeg tror det ikke før jeg ser det. Muslimske organisasjoner står sterkt i Storbritannia, og de er mange. Skulle regjeringen gå i strupen på alle som ikke innfrir kravene som nå listes opp, er det knapt en eneste gruppering som vil få støtte.

Det samme gjelder selvsagt for Norge.