Vold og overgrep

Muhammeds menn i all sin gru

Saudiske menn kjøper jentebarn ned i femårsalderen som holdes som sexslaver. Når de er blitt kjønnsmodne blir mange kastet på gaten og ender i prostitusjon. Jenter selges av organiserte menneskehandlere i tusentalls fra land som Jemen og Mauritania. Dette viser Wikileaks-dokument.

Hege Storhaug, HRS

Den nye lekkasjen til Wikileaks overgår på mange måter fantasien. Ondskapen er så grenseløs at man knapt klarer å ta inn informasjonen. Det blir også spesielt i lys av konferansen i København i går om islams undertrykking av jenter og kvinner. Wafa Sultan fortalte om sin egen kusine som 11 år gammel ble gitt bort for ekteskap til en mann over 40 år. Hun tagg og tagg faren ved flere anledninger om å få komme hjem igjen, om å få skilsmisse. 28 år gammel og mor til fire barn tok hun livet sitt. Hun satte fyr på seg selv.

Selv fortalte jeg blant annet om en koraninternatskole i Gujrat i Pakistan, et veritabelt gigantfengsel, der HRS har informasjon om at også jentebarn ned i femårsalderen – også jenter med norsk bakgrunn – er plassert. Sexmisbruket ved slike skoler skal være skyhøyt, ifølge pakistanske menneskerettighetsorganisasjoner. Man kommer ikke utenom dette: islams syn på slaveri og kvinnekroppen som en handelsvare, kombinert med Muhammeds ekteskap med ni år gamle Aisha, er en sterk drivkraft bak denne brutale kriminaliteten.

Wikileaks-avsløringen understreker grotesk en verden så brutal at man får lyst til å skrike ut i fortvilelse og forbannelse. Lekkasjen er presentert i Aftenposten i dag.

Jentebarn på mellom fem og 12 år selges til velstående menn i Saudi-Arabia, hvor de holdes som sexslaver. Når de når kjønnsmoden alder blir mange kastet på gaten og de ender raskt som prostituerte.

Redd Barna ber norske og svenske statsråder ta opp saken med sine saudiske kolleger, og ber private selskaper om ta opp utnyttelsen av barn når de treffer sine forretningsforbindelser.

– Jeg er ikke overrasket over opplysningene om eksistensen av slik trafikk til Saudi-Arabia og andre land i regionen, særlig sett i lys av at ekteskap med barn er utbredt og akseptert, sier Sannah Johnson, regiondirektør i Midtøsten for svenske Redd Barna.

Et velorganisert nettverk av menneskehandlere forsyner det arabiske markedet med barnebruder fra det nordafrikanske landet Mauritania, konstaterer amerikanske diplomater. Sexslaver hentes også i tusentall fra Jemen, i tillegg til at det er en omfattende sexindustri i Jemen som tilbyr sex med mindreårige til rike menn fra gulfstatene, viser Wikileaks-dokumenter som Aftenposten og Bergens Tidende har tilgang til.

Informasjonen kom amerikanske myndigheter for ørene gjennom en diplomat som rapporterte til Washington fra Mauritania:

«Det er en økning i antall rapporter om trafficking med barnebruder til Saudi-Arabia. Jentene, vanligvis mellom fem og 12 år gamle, giftes bort til velstående saudiske menn i bytte for heftige prislapper på brudene. Så snart de ankommer Saudi-Arabia, blir de sine ektemenns sexslaver».

Det var en mauritansk kvinne som engasjerte seg på vegne av barna. Mauritanske myndigheter vendte det døve øret til. De gjorde ikke USA.

Aminetou Mint el Moctar forteller at menneskehandlerne oppsøker fattige familier for å få dem til å gifte bort sine døtre til velstående saudiere. Jo yngre jentene er, desto høyere er prisen. En barnebrud kan bli betalt med 5 – 6 millioner i den lokale valutaen ouguiya, tilsvarende rundt 120 000 kroner. Lokale reisebyråer, som i realiteten er et nettverk av menneskehandlere, organiserer trafikken. De lokale agentene får en bonus utbetalt av jentenes fremtidige ektemenn. Beløpets størrelse avhenger av jentenes alder og skjønnhet.

I ambassadenotatet heter det videre at «barnebrudene, så snart de ankommer Saudi-Arabia, blir sine ektemenns sexslaver». Aminetou forklarte at jentene, i det de når puberteten eller blir gravide, ikke lenger er av interesse for sine ektemenn. «De kastes på gaten, og siden de ikke har noe nettverk, har de ikke noe annet valg enn å bli prostituerte».

Det blir verre: det rapporteres også om et jentebarn helt ned i treårsalderen:

Tjenestemenn fra USAs ambassade forteller om en jente som i tre år var innelåst på et rom hvor hun ikke møtte noen andre enn sin saudiske ektemann og hans hushjelp. De viser også til en reportasje i Radio France International med et vitnemål fra syv år gamle Mulheri som ble utsatt for menneskehandlerne og solgt til Saudi-Arabia.

Ofrene selv risikerer å bli straffeforfulgte – ikke deres slaveeiere.

Samtidig står ofrene for menneskehandel i fare for å bli straffeforfulgt i Saudi-Arabia. Mint El Moctar fortalte diplomatene at rundt 30 mauritanske kvinner er dømt til fengselsstraff i Saudi-Arabia for å ha prostituert seg, selv om de er ofre for menneskehandel.

Mauritania har lenge nektet å anerkjenne problemet. Overfor amerikanske diplomater har en representant for Mauritanias justisdepartement hevdet at «menneskehandel med mauritanske kvinner ikke eksisterer, og at menneskehandel til Saudi-Arabia ikke er mulig fordi landets lover forutsetter at en kvinne bare kan reise ifølge med mannlige familiemedlemmer».

Ikke uventet trues Aminetou Mint El Moctar. Hun er kalt for «løgner, en gal kvinne og en forræder som ødelegger Mauritanias rykte». USA skriver i en fersk rapport at Saudi-Arabia benekter at det pågår noen som helst form for menneskehandel. Redd Barna nektes å innsyn i hva som foregår i landet, forteller en svensk representant.

– Vi kjenner godt til at barnearbeidere og hushjelper er så godt som rettsløse i landet. De har ingen rettigheter. Kongedømmet har gitt støtte til at fagpersoner ansettes på sykehus hvor kvinner som har vært utsatt for overgrep, tas imot. Det betyr at myndighetene erkjenner at problemet eksisterer, sier Johnson.

De saudiske mennene benytter seg av shia-islams muta, midlertidig ekteskap, for å få en religiøs og lovmessig sanksjon for sexslaveriet. Samtidig har det vært flere aker fremme i media der jenter har bedt om skilsmisse i domstolen fra sine eldre ektemenn. I januar 2009 vant en 11 år gammel jente frem med en sak for å få opphevet et ekteskap med en 75 år gammel mann, arrangert av jentas 70 år gamle far.

Sexslaveriet skal være enda verre i Jemen enn i Saudi-Arabia. 25 prosent av jentene i landet er gidt før de fyller 15 år.

Ifølge et ambassadenotat fra Jemens hovedstad Sanaa, er rundt 25 prosent av alle jentene i landet gift før de fyller 15 år. Jemenittiske myndigheter har, overfor USA, uttrykt frustrasjon over hvor lite Saudi-Arabia gjør for å bekjempe menneskehandel fra Jemen til Saudi-Arabia.

Ifølge ett ambassadenotat reiser tusenvis av barn hvert år inn i Saudi-Arabia, «hvor de møter overgrep og brutale levekår».

Lokale menneskerettighetsgrupper hevder det lenge var vanlig at Saudi-Arabia fengslet mindreårige, og mindreårige skal også ha blitt ble halshugget. Siden 2008 har Saudi-Arabia imidlertid returnert flere mindreårige til Jemen, i stedet for å ta dem i forvaring.

Rike turister fra gulfstatene drar også til Jemen for å misbruke jentebarn.

I ambassadenotatet heter det at «saudiske menn reiser til Jemen for å knytte til seg mindreårige prostituerte, noen ganger i form av midlertidige ekteskap». En kilde sier han kjenner til «minst tre tilfeller hvor saudiske menn har giftet seg med jemenittiske jenter, for så å tvinge dem til prostitusjon i Saudi-Arabia».

OIC rasler i dag med sablene – nei da, ikke på grunn av dette. Overgrep mot jentebarn, uansett hvor grotesk det er, får ikke herrene i OIC til å vise sin vrede. Vreden kom imidlertid frem i dag gjennom at det ble kjent at OIC vil stoppe de krenkende tegningene i Flemming Roses bok om Muhammedstriden som kommer i norsk språkdrakt

Alt er ved det samme. Er det rart at islam og denne ideologiens fortalere fremstår som det nedrigste man kan forestille seg i organisert form og omfang?