Økonomi

Fellesskapet undergraves

Gjensidig tillit ar avgjørende for velferdssamfunnets overlevelsesevne. I Norge har vi hatt skandalene rundt særlig pakistanere og somaliere som har sugerør dypt ned i trygdekassene. Vi tenker på drosjeskandalen som i all sin gru forteller at hver annen yrkesaktiv pakistansk far i Oslo medvirket i jukset. Samtidig har vi svimlende statistikk over somaliske mødre som topper statistikk i Norge for enslige forsørgere, og slik mottar så mye trygd at arbeidsmarkedet stort sett er uinteressant or dem. Danmark har også sine problemer med særlig ikke-vestlige innvandrere med høyt trygdeforbruk og lav arbeidsinnsats.

Her er lenke til drosjesvindelsaken, se særlig henvisningen til kommentar av Jan Arild Snoen i Minerva

Her om somaliske mødre på trygd med mer

Karen Jespersen i det danske flketinget for Venstre, er bekymret for oppsmuldring av fellesskapet og konsekvenser for økonomisk bæreevne. Innlegg på trykk 21.mai i Jyllands-Posten Århus.

Til grin for egne penge

 

Af Karen Jespersen (V)

 

Et fædrehotel er en lille lejlighed med op til 20 lejere. De 20 lejere bor i virkelighed slet ikke i lejligheden men sammen med konen eller kæresten og deres børn. Når manden således formelt bor et andet sted, kan kvinden registres som enlig og hæve flere penge i børnebidrag og boligsikring. De lovlydige skatteydere betaler.

Nu skulle man tro, at alle politikere ville gøre alt for at stoppe den form for bedrageri. Men nej. Lovgivningen er slap og hullet som en si. Og kommunalpolitikere snorksover.

I boligreguleringsloven står der ganske vist, at kommunalbestyrelserne kan lægge et loft over, hvor mange der må bo i en lejlighed. Men hvorfor i alverden er det op til kommunen? Hvorfor fremsætter socialministeren ikke en lovændring, så alle kommuner skal have sådan et loft? På den måde ville alle fædrehoteller være ulovlige og dem, der boede i dem, ville være kriminelle.

Men der er trods alt en mulighed for den enkelte kommune til at lave et loft over, hvor mange der bor i en lejlighed. Flere kommuner gør bare ikke brug af denne ret. En af dem er Aarhus Kommune. Og ikke nok med det. Kommunen rådgiver oven i købet i, hvordan man opretter et fædrehotel.

”Flyt sammen i flok” er et af de gode råd til at snyde kommunen, man kan læse i ”Håndbogen i socialt bedrageri”, der er udgivet af Aarhus Kommune. På forsiden hedder det ”Step by step guide til at få flere penge mellem hænderne”. Og inden i bogen fortsætter det: ”Det er let at snyde. Derfor er det svært for nogle at lade være. Med denne håndbog bliver det endnu lettere at komme i gang.”

Oprettelse af et fædrehotel er et af håndbogens konkrete eksempler: Sammen med en masse mandlige venner finder du ”en billig etværelses lejlighed. Derefter melder I jer alle sammen til adressen hos Borgerservice, så I nu har registreret bopæl der. Sværere er det faktisk ikke. … Så skulle der gerne være mere støtte på vej til den enlige mor”.

Måske kommunen vil påstå, at det bare er en sjov måde at bekæmpe socialt bedrageri. Men jeg er bange for, at det kan give folk blod på tanden, fordi det får socialt bedrageri til at se harmløst ud. Og det ændrer ikke på, at det er helt uforståeligt, hvorfor kommunalbestyrelsen ikke træffer en beslutning om at lægge et loft over antal beboere.

Socialt bedrageri koster samfundet enorme summer. Og der er bunker af andre eksempler.

For nylig gennemførte SKAT og politiet en kontrol ved grænsen til Tyskland, der afslørede sociale bedragere, østeuropæiske tyvebander og andre grove lovovertrædere. (JyskeVestkysten 14.5).

Folk på kontanthjælp må kun med en helt særlig tilladelse forlade landet en kort periode, hvis de ikke skal miste kontanthjælpen. Alligevel er det igen og igen afsløringer af udlændinge, der hæver store lønninger i eksempelvis Irak, mens de samtidig får udbetalt førtidspension og andre sociale ydelser i Danmark. Andre tager på pilgrimsrejse til Mekka på skatteydernes regning. (JP 15.5)

I Danmark har vi en tradition for samfundssind og gensidig tillid. Det er et meget værdifuldt træk, der har gjort Danmark til et godt samfund at leve i. Socialt bedrageri er et angreb på denne tillid.

Vi reagerer alt for svagt, når fællesskabet bliver undergravet. Det gælder også andre områder. En 77-årig mand blev for et par dage siden kørt ihjel af tre unge på en stjålen knallert, da han gik aftentur med sin kone på en sti i Aarhus. Den form for grov og asocial adfærd er helt almindelig. Beboere på Skjoldhøj Kollegiet er gentagne gange blevet overfaldet.

Der er strammet meget op i retspolitikken. Men der er fortsat alt for langt til en konsekvent nul-tolerance politik. Vi er på alle områder nødt til meget mere klart at vise, at Danmark er bygget på nogle bestemte værdier og dem, har vi tænkt os at holde fast i. I øjeblikket er vi til grin for egne penge.