Vold og overgrep

Massevoldtatt på «Frihetsplassen»

Den amerikanske stjernereporteren Lara Logan letter på sløret om hva som skjedde med henne på Tahrir-plassen i Kairo under demonstrasjonene mot Hosni Mubaraks regime, der slagord om frihet og demokrati ble ropt fra massene. 200 til 300 egyptiske menn deltok i overgrepene mot henne, inkludert voldtekter med hender. Overgrepene pågikk i om lag 40 minutter. Hendelsen forteller om et forhold til frihet og demokrati som bokstavelig talt er av en annen verden.

Hege Storhaug, HRS

Lara Logan skulle lage en reportasje på Tahrir-plassen for det prestisjetunge TV-magasinet ”60 minutes” hun ble angrepet og utsatt for seksuelle overgrep. Det endte med et voldsovergrep så massivt at hun trodde hennes siste time var kommet. Massene gikk til angrep på henne, og dro henne bort fra livvakt og fotografkollega. Hittil har Logan og CBS kun uttalt følgende om hendelsen: Logan ble utsatt for ”brutale og vedvarende seksuelle overgrep og vold”.

Nå forteller hun dette til The New York Times, her sitert fra Dagbladet

Logan anslår at angrepet varte i rundt 40 minutter og at mellom 200 og 300 menn var involvert.– For en lengre periode voldtok de meg med hendene, sier hun.Logan vil ikke gå nærmere inn på overgrepet.– Men det slo meg hvor nådeløse de var. De nøt min smerte og lidelse, sier hun

At en eller to voldtektsmenn kan befinn seg i en menneskemengde kan skje hvor som helst i verden. Men at flere hundre menn deltar i et massivt overgrep mot én kvinne i det offentlige rommet, skjer ikke hvor som helst, og sier så godt som alt om hvor langt egyptere generelt står fra ideal om frihet og respekt for kvinner. I en normal situasjon – om et slikt uttrykk kan brukes – hadde massene grepet inn overfor dem som startet overgrepet, og stoppet overgrepet der og da. Det motsatte skjedde. Dette bekrefter funn i PEW-undersøkelse i februar i år, der det kommer frem at 82 prosent av Egypts muslimer mener steining til døden er passende straff for utroskap, 77 prosent mener pisking og amputering skal benyttes overfor tyver, og 84 prosent mener frafall fra islam skal straffes med døden.

Mon tro hva voldtektsforbryteren på Tahrir-plassen mener er passende straff for en mann som deltar i gjengvoldtekt?