Religiøse og politiske symboler

Frihetsgudinne i ildrød hette og døde mennesker

Turister og troende som strømmet til Nôtre Dame i Paris i formiddagstimene i går, fikk seg en overraskelse: Alt som kunne krype og gå av fransk og internasjonal presse og kringkasting fylte store deler av plassen, mens hvite politibiler sto parkert langs hele den ene langsiden. Bakgrunnen for oppstyret var at en fransk mangemillionær, Rachid Nekkaz, hadde gått ut på den muslimske umma-TV og oppfordret alle muslimer til å møte fram på plassen foran kirken for å be en stille bønn kl. 11.00. Muslimer organiserer seg nå mot lovforbudet mot ansiktstildekking som ble innført i går. Jippoet på Nôtre Dame vil vise om det er noen makt bak organiseringen av motstand.

Tore-Jarl Bielenberg, HRS

(Paris): Da klokkene i den store katedralen slo elleve slag, var det fortsatt ingen beende å se på plassen, men etter en stund dukket to kvinner med tildekket ansikt opp sammen med et par livvakter. Det ble fullt kaos da alle presset på for å filme og intervjue de to, som senere ble innbrakt av politiet sammen med en følgesvenn. Ikke fordi de bar niqab, men fordi dette var en uanmeldt, ulovlig demonstrasjon. Samtidig sto en håndfull kvinner i hijab spredt rundt om på strategiske steder på plassen og forklarte hvorfor de var motstandere av forbudet.

Politiker og euromillionær

Delaxroix ”Friheten viser folket vei” fra julirevolusjonen i 1830

Mannen bak aksjonen, 39 år gamle Rachid Nekkaz, er en bedriftsleder og eiendomsspekulant, født i Frankrike av foreldre som innvandret fra Algerie. Han har tidligere forsøkt å få stille som presidentkandidat uten å oppnå det nødvendige antall støtter. Under valgene i 2007 fremsto han som leder for ”Rachid Nekkaz’ parti” som stilte med 58 kandidater. Selv fikk han 156 stemmer i sin krets, litt over en halv promille. Året etter fikk han 5 prosent av stemmene i sin krets under kommunevalget. Selv opplyser han at han har vært med i sosialistpartiet siden 2007. Nå framstår han som talsman for gruppen ”Touche pas à ma constitution” (”Ikke rør grunnloven min”) som sto bak demonstrasjonen foran Nôtre Dame.

Frihetsgudinne med niqab

I gatene er friheten hellig!, står det på denne plakten fra gruppen «Ikke rør grunnloven min»

På organisasjonens hjemmesider finnes blant annet plakaten ”Dans la rue la libérte est sacré!” (”I gatene er friheten hellig!”). Den bygger på Delaxroix’ berømte maleri ”Friheten viser folket vei” fra julirevolusjonen i 1830. Men hos Nekkaz er frihetsgudinnen med blottet bryst, det franske flagget og gevær, byttet ut med en muslimsk kvinne med ildrød hette som dekker ansiktet og brystet, men som fortsatt har gevær og et vaiende fransk flagg. Ved hennes fot ligger døde motstandere.

Nekkaz har også opprettet et fond på 1 million euro som skal brukes til å dekke bøter for alle som måtte bryte lovforbudet. Pengene har han skaffet gjennom eiendomssalg. For denne handlingen har han fått en hyllest av ayatollah Sofi, som er leder for de vises råd i Iran, formidlet gjennom den franskspråklige TV-sendingen fra Teheran.

Som et forsøk på bred folkelig mobilisering mot forbudet mot ansiktstildekning ble demonstrasjonen ganske ynkelig, nærmest en ikke-hending. Som mediastunt ble det imidlertid ganske vellykket – sjelden har hele verdenspressen møtt opp for å dekke et slikt spinkelt arrangement – det var kanskje hundre journalister for hver demonstrant.

Om motstanderne av forbudet har vunnet noe på dette jippoet, vil framtiden vise. I alle fall har loven nå trådt i kraft.