Terrorisme og ekstremisme

Demonstrasjon i Paris: ”Dette landet tilhører oss.”

”Vi hører hjemme her, Frankrike vil snart tilhøre oss. Vi er allerede ti millioner, snart blir vi tjue, da skal dere få se. Da vil dere ikke kunne forby oss noe som helst. Dette landet tilhører oss.” Disse ordene tilhører en demonstrant i Paris i går som trosset forbudet mot å demonstrere mot at Frankrike i morgen forbyr ansiktstildekning.

Tore-Jarl Bielenberg, HRS

(Paris): Selv om politimesteren i Paris forbød demonstrasjon i går mot at Frankrike forbyr ansiktstildekning i morgen, møtte en liten kjerne av demonstranter opp og delte seg i to klynger, menn på den ene siden og kvinner på den andre. De ble igjen møtt av store politistyrker som ba demonstrantene spre seg. Det hele endte med at 59 personer, av dem 19 ansiktstildekkede kvinner, ble pågrepet og innbrakt for identitetskontroll. Det viste seg da at en av kvinnene hadde ulovlig opphold i Frankrike, og en annen pågrepet var utstyrt med det politiet betegner som ”et forbudt våpen”. En av deltakerne, en ung mann i den tradisjonelle drakten tabligh, ropte:

”Vi hører hjemme her, Frankrike vil snart tilhøre oss. Vi er allerede ti millioner, snart blir vi tjue, da skal dere få se. Da vil dere ikke kunne forby oss noe som helst. Dette landet tilhører oss.”

I tillegg til de 59 pågrepne på demonstrasjonsplassen, stoppet fransk politi to personer som er oppført i Interpols register og som var på vei for å delta i den forbudte demonstrasjonen. Den ene, den 43 år gamle Anjem Choudary, som har en fremstående posisjon blant britiske islamister og tidligere var en av lederne for den forbudte organisasjonen Islam4UK, ble stanset ved en bomstasjon i Nord-Frankrike. Den andre, Belkacem, som er bosatt i Belgia, ble stanset på en annen veistrekning nord i landet. Begge, som har vært aktive i kretsen rundt den britiskbaserte predikanten Omar Bakri, har vedtak om utvisning fra Frankrike fra tidligere opphold og ble sendt ut i løpet av dagen.

I forbindelse med forbudet mot ansiktstildekning, som trer i kraft i morgen 11. april, har franske myndigheter trykket opp 100 000 plakater og 400 000 foldere som informerer om forbudet og hva det konkret innebærer.

Frankrike blir det første landet i Europa som skal håndheve forbud mot ansiktstildekning. Belgia vedtok forbud i fjor, men har foreløpig ikke begynt å håndheve forbudet. Osama Bin Laden har pekt på Frankrike som et terrormål grunnet forbudet.