Ytringsfrihet

Danmark følger i Norges fotspor?

Arbeiderpartiets integreringsutvalg la frem sin tiltaksplan i februar, der det blant annet heter at Ap vil ha innsyn i finansiering av moskeer i Norge. Det samme har integreringslederen i Folketinget, Karen Jespersen krevd, først og fremst knyttet til planene om å reise en stormoské i København, finansiert fra Iran. Jespersen vinner frem, nå med støtte også fra Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratene.

Hege Storhaug, HRS

Danmarks nye integreringsminister, Søren Pind (V) er under åress. Pind har vegret seg for å ta fatt i den kontroversielle moskésaken i hovedstaden. Det har fått hans partifelle og leder av integreringsarbeidet i Folketinget, karen Jespersen, til å gripe fatt i pennen. Jespersen utfordret Pind i et åpent brev tidligere denne måneden, et utfordring som nå ser ut til å bære frukter, melder Extrabladet (19.mars, kun papirutgaven).

Integrationsminister Søren Pind ( V) er trængt helt op i en krog, når det kommer til en undersøgelse af økonomien bag en moske på Vibevej i København.

Pind tøver med at lave en undersøgelse, som partifællen Karen Jespersen ønsker.

Men nu melder både Socialdemokraterne og SF sig til de partier, der vil have undersøgt, om der er en økonomisk forbindelse mellem moskeen og Iran.

– Vi skal kunne gennemskue de pengestrømme, der er omkring det, siger Henrik Dam Kristensen, der er integrationsordfører for S.

– Men dine egne partifæller i København har været med til at godkende en lokalplan. Var det så en fejl? – Nej, det er to vidt forskellige ting. De har taget stilling til, om byggeriet passer ind i området og lever op til lokalplanen, det er noget helt andet, siger Henrik Dam Kristensen.

SF: Har hørt så meget S og SF slutter sig dermed til de konservative, Dansk Folkeparti og de radikale, der også vil se nærmere på moskeen.

Også SF’s integrationsordfører, Astrid Krag, vil finde ud af, om der er penge fra Iran blandet ind i moskeen.

– Jeg har hørt så meget bekymrende, at vi har en interesse i at finde ud at, hvad der sker, siger Astrid Krag.

En presset Søren Pind vegrer seg fremdeles, mens Jespersen står fast ved sitt krav om granskning. Med den brede politiske støtten til Jespersen, skal det være vanskelig for Pind å avvise kravet.

– Jeg har ikke set et konkret forslag endnu, kun omtalen i aviserne, men de pågældende er meget velkomne til at henvende sig med det, de ønsker, så skal vi nok kigge på det. Men jeg vil ikke bare deltage i et rent pressestunt, siger integrationsministeren.

Søren Pind har i forbindelse med moskeen også udtalt, at dansk udlændingepolitik skal bygge på fasthed og tillid og ikke skræk og angst.

Det overrasker Karen Jespersen , der er en af hovedmodstanderne mod moskebyggeriet.

– Jeg forstår ikke, hvad Søren Pind mener, siger hun. – Jeg mener fortsat, det er en meget vigtig sag, som jeg vil arbejde videre med, siger hun.