Terrorisme og ekstremisme

Ble pisket og mishandlet til døde

14 år gamle Hena Akhter ble pisket til døde i Bangladesh på kommando av skriftlærde etter at hun skal ha blitt voldtatt av en mann som er tre ganger så gammel som henne. Dette stadfester nå en ny obduksjonsrapport. Liket av jenta ble gravlagt i februar og obduksjonsrapporten den gang slo fast at jenta ikke hadde skader på kroppen. Legene er nå anmeldt for falskneri, voldtektsmannen er fengslet, det samme er en rekke andre personer.

Hege Storhaug, HRS

I februar i år rapporterte rights.no om det som så ut til å være et drap av ei jente på kommando av en lokal imam i Bangladesh. Blant andre foreldrene til Hena fortalte at jenta var blitt voldtatt og deretter dømt til pisking som hun døde av. I obduksjonsrapporten i februar ble det konstatert at jenta ikke hadde skader på kroppen. Foreldrene har kjempet for å få sannheten på bordet og liket av Hena ble gravd opp. Andre leger kunne da konstatere at foreldrenes påstand var riktig: Hena ble pisket til døde. Årsaken til at leger i første omgang forfalsket obduksjonsrappriten skal være at Bangladesh forbød shariadomstoler og denne form for straffeutmåling for ti år siden. Legene ville dekke over at sharia er operativ i landet.

Hena ble dømt til pisking fordi hun ble voldtatt, melder Jyllands-Posten. Etter HRS sin vurdering kan denne saken bli sentral i myndighetenes kamp mot privat og lokal utøvelse av barbarisk sharia dersom de involverte blir dømt til fengselsstraffer.

Hena ble dømt til 101 piskelag, men døde etter 70 slag.

–>Piskeslagene var beordret af den lokale imam, fordi pigen angiveligt havde haft en affære med en gift mand, der var tre gange så gammel.

I virkeligheden blev Hena Akhter voldtaget på grusom vis, hvorefter hun blev dræbt på falske anklager, skriver BBC.

Den sande historie

I lang tid havde den gifte Mahbub Khan haft et godt øje til den 14-årige. Hena Akhter havde oven i købet klaget til sin familie over adskillige verbale overgreb.

En vinteraften skulle Hena Akhter gå fra sit værelse til et udendørs toilet. Pludselig blev hun overfaldt af Mahbub Khan, hvorefter han slog og voldtog hende.

Pigen kæmpede for at flygte. Desværre fandt Mahbub Khans kone pigen, mens hun kæmpede mod sin overmand. Konen blev så vred, at hun trak Hena Akhter tilbage til sin hytte, hvor hun slog og sparkede hende.

Den næste dag mødtes byens ældsteråd for at diskutere sagen i Mahbub Khans hus. Her idømte imamen voldtægtsforbryderen 201 piskeslag, mens han idømte Hena Akhter 101 slag. Begge blev anklaget for utroskab.

Falsk obduktionsrapport

En falsk obduktionsrapport rapporterede i første omgang, at den dræbte pige ikke havde skader på kroppen. Grunden var angiveligt at dække over anvendelsen af Sharialovgivning, som er forbudt i Bangladesh.

I den første obduksjonsrapporten fastslo leger at Hena hadde tatt sitt eget liv. Foreldrene insisterte på at dette ikke stemte.

Hena Akhters familie insisterede dog på at få liget gravet op, fordi de ville vise verden, hvad der virkelig var sket med deres 14-årige datter. Desuden ville de have foretaget endnu en obduktion, hvilket lykkedes med offentlighedens hjælp.

Retssag

Mandag blev de ansvarlige læger fra den første obduktion anklaget for at have forfalsket informationerne omkring Hena Akhters virkelige dødsårsag.

Den anden obduktion viste, at den virkelig dødsårsag var indre blødninger og grusomme skader på kroppen.

Politiet i Bangladesh er desuden ved at gennemføre en tilbundsgående undersøgelse og har i den forbindelse arresteret adskillige folk – inklusiv Mahbub Khan.

Landets højesteret forbød sharialovgivning for ti år siden, men menneskerettighedsorganisationer har siden dokumenteret 500 sager, hvor kvinder er blevet straffet ved den religiøse Sharia-lovgivning. De færreste sager er kommet for retten.