Arbeid og utdanning

Skjult kamera viser vold og intoleranse ved koranskoler

Det har tidligere vært avdekket at private muslimskoler i Storbritannia som både oppfordrer til hat mot andre religioner og motsette seg integrering, godkjennes av korrupte inspektører i overvåkningsorganet for privatskoler. Nå har Channel 4’s aktualitetsprogram ved hjelp av skjult kamera avdekket hva som foregår på innsiden av disse koranskolene.

Channel 4 avslører dette med skjult kamera:

Elevene blir undervist i religiøs apartheid
For muslimer som adopterer vestlig livsstil venter tortur
Uprovosert vold mot elever ned i 6-årsalderen
Volden utføres både av imamer og medstudenter

I Storbritannia har avisen The Sunday Telegraph tidligere avdekket at kontrollorganet som skal overvåke privatskolene selv har islamistiske tilknytninger. De aktuelle inspektørene har lovprist de muslimske privatskoler for flerkulturell undervisning og gitt disse skolene sin fulle støtte for deres bidrag til fellesskapet. Dette til tross for at de samme skolene offentlig motsetter seg det Vesten står for. Avisen hevdet at det i realiteten bedrives radikalisering av en ny generasjon unge briter.

Channel 4 aktualitetsprogram tok utfordringen. Med skjult kamera inntok de den anerkjent muslimske privatskolen Darul Uloom Islamic High School i Birmingham, som også har fått sitt godkjentstempel fra privatskolenes overvåkningsorgan. Rapporten sier at «elevene lærer om tro og praksis i andre trossamfunn, og lærer å vise respekt for andre verdens religioner».

Channel 4 avdekker imidlertid både undervisning i religiøst apartheid og sosial segregering.

– ‘You’re not like the non-Muslims out there,’ the teacher says, gesturing towards the window. ‘All that evil you see in the streets, people not wearing the hijab properly, people smoking . . . you should hate it, you should hate walking down that street.’

He refers to the ‘non-Muslims’ as the ‘Kuffar’, an often derogatory term that means disbeliever or infidel.

Fra en vanlig skolehverdag i Pakistan. Den eldre jenta hører den yngre, og ved feil svar vanker det slag med kjeppen. Foto: Rita Karlsen

Elevene er gutter fra 11 år og oppover. De sitter på rette rader på gulvet med en liten benk foran seg og med bena i kors. Eller som Daily Mail skriver: Velkommen til en av Storbritannias mest innflytelsesrike religiøs skoler, en av minimum 2.000 slike skoler i landet, noen fulltid andre deltid. Men de representerer et voksende, parallelt utdanningssystem.

Fra høytalerne lyder dypt urovekkende snakk om jøder, kristne og ateister. Elevene lærer at hinduer mangler intellekt og drikker kupiss. Ikke-troende karakteriseres som ”de verste skapninger” og muslimer som adopterer ikke-muslimske skikker og vaner, for eksempel barbering, dansing, lytte til musikk og – for kvinnene – ikke dekker seg, vil etter dette livet møte tortur med en jernstang.

Mannen som går undercover omtales som Osman. Han ble tatt inn som frivillig på Darul Uloom skolen i Birmingham i april 2009 og fikk lov til å delta på noen av leksjonene, men fikk ikke ta fullverdig del i islamundervisningen. Osman monterte skjult kamera i dette rommet. Filming gikk over en fire måneders periode. I samme periode deltok Osman også på Markazi Jamia moské i Keighley, West Yorkshire, etter at han fikk servert alvorlige påstander om at barn ble slått i undervisningen (ved moskeens madrassa). I Keighley var det ikke det som ble sagt som var det største problemet, men undervisningsmetodene. Også her plasserte Osman skjult kamera. Filmen viser barn ned i seksårsalderen sittende på gulvet å messe koranen på arabisk. Imamen vandrer rundt de tydelig nervøse barna og plutselig kan han slå eller sparke. På to dagers filming i desember 2010 – mindre enn tre timer med undervisning – fanger kameraet opp at læreren slår barn ned i seks-syvårsalderen minst ti ganger. Det fremkommer klart at vold er rutinen.

Også en medelev slår en annen elev, mens imamen ber i et annet rom. Den eldre gutten slår den yngre med en av benkene som benyttes som pult mens de messer på gulvet.

Både ved Darul Uloom Islamic High School i Birmingham og Markazi Jamia moské i Keighley, West Yorkshire, kommer det kreative bortforklaringer når filmene vises for dem. Det er for øvrig velkjente ”forklaringer”, som omhandler besøkende som egentlige ikke tilhører skolen eller moskeen, eller elever som har ”rotet seg bort” og siden er utvist.

Men som Daily Mail sier, denne dobbeltkommunikasjonen kan ikke fortsette, og muslimer selv må ta et ansvar:

However, we have a Government that, on the one hand, gives grand speeches about tackling the causes of extremism, as David Cameron did last week, while, on the other, encouraging local communities to set up their own schools – including faith schools. It’s time to stop these mixed messages.

And Muslims can no longer sweep this under the carpet – they need to face up to what is happening behind closed doors. Many warn that if we don’t all tackle this toxic mix of hatred and violence head on, we will reap the whirlwind in years to come.

Dokumentaren er tilgjengelige på YouTube:

Del 1:

Del 2:
Del 3:
Del 4:
Del 5: