Vold og overgrep

Kristne og jøder på flukt i Danmark

Forholdene i gettoer i Danmark forverres. En rekke organisasjoner og eksperter slår alarm om den eskalerende utviklingen der jøder og kristen går under jorden etter trusler om juling, en kirke har ansatt vaktvern grunnet hærverk mot gudshuset, og jødiske elever anbefales å velge skoler med få muslimske elever. Man frykter at gettoer vil tømmes for religiøse mindretall.

Hege Storhaug, HRS

Det snakkes nå om rene apartheidliknende tilstander i danske gettoer. Det folkelige fellesskapet og den typiske sterke danske sammenhengskraften er på retur.

I Vollsmose går jøder og kristne under jorden, fordi de trues med tæsk og får brændt deres biler af. I Gellerup har kirken ansat vagtværn for at få bugt med beboernes hærværk. Og i københavnske områder med mange muslimske beboere anbefales jødiske gymnasieelever at søge andre steder hen.I belastede boligkvarterer landet over gør indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande livet så surt for deres udenlandske naboer med kristen eller jødisk baggrund, at det får en stribe organisationer og eksperter til at slå alarm.De frygter, at landets ghettoer kan udvikle sig til bastioner, hvor religiøse mindretal ikke længere er velkomne.

»Vi får løbende henvendelser om religiøse hadforbrydelser. Hvis ikke vi tager hånd om det her, kan vi ende med en ny apartheidtilstand, hvor bestemte beboere ikke kan bo i nogle boligområder«, siger leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination, Niels-Erik Hansen.Der findes ikke tal på, hvor udbredt den religiøse forfølgelse er i Danmark, men Politiets Efterretningstjeneste offentliggjorde i 2009 en rapport, hvor religiøst motiverede overfald med muligt ekstremistisk motiv blev kortlagt. Her var antallet af hændelser mere end fordoblet i forhold til året før – 21 tilfælde i 2009 mod 9 tilfælde i 2008.

Petter Nannestad ved Aarhus Universitet mener islam spiller en rolle i utviklingen.

Lektor i statskundskab på Aarhus Universitet Peter Nannestad har blandt andet forsket i ikkevestlige indvandreres holdning til jøder. Han mener, at islam »spiller en stor rolle« i forhold til den stigende chikane mod øvrige religioner i ghettoerne.

»Den vigtigste forklaringsfaktor er en generel ’os mod dem’-holdning, som eksisterer i nogle muslimske miljøer. Og denne mistillid til andre er selvfølgelig specielt udpræget i boligområder med mange ikkevestlige beboere. Integrationen har i den grad slået fejl på dette område«, siger Peter Nannestad og tilføjer, at toneskiftet i den offentlige debat også kan være en del af forklaringen.»Retorikken er i den seneste tid blevet hårdere. Derfor ser vi, at det i visse kredse nu bliver mere legitimt at behandle folk med en anden religion dårligt. I værste fald kan det føre til, at eksempelvis jøder vil forlade Danmark«.

En jødiske ung mann forteller anonymt om gjentatte trusler. Han valgte å flytte fra Vollsmose for to uker siden.

»Jeg er blevet fortalt, at jeg ikke hører til i Vollsmose, og at det er mit valg, om jeg ville slippe uden skrammer«, siger Yoram, der ikke ønsker sit efternavn i avisen:»Langt de fleste muslimer er søde og rare. Men på det seneste er jeg blevet antastet oftere og oftere, og jeg gider ikke skulle være bange hele tiden«.

Formannen i Odense integreringsråd, Mahmoud Daoud, mener det er den danske politikken som er skyld i utviklingen: det tillaets hets mot muslimer, og derfor slår muslimer tilbake.

»Den politik, Danmark har ført de seneste år, har lagt op til en hetz mod visse grupper, eksempelvis muslimer. Det er blevet normalt at diskriminere, og derfor ser vi nu oftere, at også andre minoriteter chikaneres«.Mahmoud Daoud, der selv har lavet socialarbejde i Vollsmoseområdet, understreger samtidig, at det er »adfærdsvanskelige og ressourcesvage unge, der står bag og ikke nødvendigvis troende muslimer«.

Konvertitter fra islam er især utsatt for intoleranse.

Hos Tværkulturelt Center, en paraplyorganisation for 160 kristne foreninger og menigheder, kender man godt til chikanen:»Vi oplever især vanskeligheder med tidligere muslimer, som konverterer til kristendommen. Det er risikabelt. Tolerancen er bare mindre i indvandrertætte områder med mange ressourcesvage mennesker«, siger netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood.Gymnasier frarådesMosaisk Troessamfund kalder de religiøse minoriteters beslutning om at flytte væk fra ghettoerne »naturlig«.»Jeg har svært ved at forklare, hvorfor det sker, men der er en tendens til, at man siger, det her område er ikke mig – nu flytter jeg«, siger formand Finn Schwarz, der også frygter, at jøder i sidste ende vil forlade områderne helt.»Der er gymnasier i København, hvor vi siger til de kommende jødiske elever, at det måske ikke er den bedste ide at gå lige netop dér. Simpelthen fordi antallet af ikkevestlige elever er så højt, at det kan skabe

Politiken: Kristne og jøder flygter fra danske ghettoer