Ytringsfrihet

Arrestert for blasfemi har bånd til Norge

En 17 år gammel student i Karachi er arrestert for blasfemi. Han skal ha fremmet blasfemiske uttalelser ved en eksamen på skolen. Gutten forklarer at to norske søskenbarn som besøkte familien i Karchi i 2009, hadde påvirket hans holdninger til islam. ”Begge søskenbarnene mine ertet meg og startet å overbevise meg om at de levde et fritt liv i Oslo mens jeg besøker moskeen. De fortalte meg at deres land var fritt og at ingen kunne stoppe dem fra å uttrykke seg. Gradvis startet jeg å tenke på den friheten de hadde glede av,” forklarer gutten ifølge politiet.

Hege Storhaug, HRS

Skolen i Karachi der gutten er innskrevet har selv varslet politiet om angivelig blasfemiske uttalelser. Bevisene skal være i form av skriftelige uttalelser.

The police on Saturday arrested a teenage boy for allegedly writing blasphemous material on examination answer sheets. Seventeen-year-old ‘S’, a resident of Malir, was detained following a complaint by Board of Intermediate Education Karachi (BIEK) Controller of Examinations Agha Akbar Mirza, police said.

The BIEK management has also sent photocopies of the answer sheets as proof of the blasphemy charges against the teenager to the police. The police added that FIR No 56/11 has been lodged against S under Sections 295-C and 109 of the Pakistan Panel Code on Mirza’s complaint.

Denne saken kan få oppmreksomhet I norsk media, ettersom gutten selv skal ga forklart politiet at han har vært under påvirkning av to norske søskenbarn.

Shahrah-e-Noor Jehan Station Investigation Officer Qudrat Sher Ali told Pakistan Today that during investigation, the boy told the police that his two Norwegian cousins, who visited the family in January 2009, had influenced him with anti-Islamic views. The statement said: “My two cousins visited Karachi for 11 days. One day, when I returned home after offering Jumma prayer they laughed at me, saying that Islam has detained Muslims.”

“Both my cousins teased me and started convincing me that they were enjoying a happy life in Oslo while I am visiting mosques. They told me that their country was free and no one could stop them from expressing themselves. Gradually, I started thinking about the liberty they enjoyed,” the statement quoted S as saying.

Gutten er foreløpig varetektsfengslet i 14 dager. Selv om det ikke skulle bli reist sak mot han, er det en kjent sak at ekstremister i Pakistan gjerne tar saken i egne hender.

Inter student charged with blasphemy