Kvinner og likestilling

Tyrkia i EU uaktuelt

22.01.11: Hvis EU skulle ha noen som helst mening måtte det ikke minst være en felles minste kulturell multiplum. Forskning viser nå at rundt 180 000 av kvinnene i Tyrkia lever i flerkoneri. Ikke overraskende er det især i sydøstlige deler av Tyrkia at denne praksisen er utbredt, samme omtrådet som majoriteten av norsktyrkere har sin opprinnelse.

Hege Storhaug, HRS

Flerkoneri er ikke lovlig etter tyrkisk lov. Men der, som her, har man alternative system gjennom sharia: man vies offisielt med en kvinne og gjennom religiøs vigsel til kone nummer to (eventuelt tre og fire).

Tyrkiske forskere siger, at næsten 187.000 af landets kvinder lever i ulovlige flerkoneægteskaber – polygami.

Det er især i de sydøstlige kurdiske områder, at polygami er udbredt. Her vies kone nummer to til manden i en religiøs eller kulturel ceremoni, der ifølge forskerne efterlader hende uden juridisk beskyttelse.

Det skriver nyhedssitet EuRActiv.

De nye tal er indsamlet af to forskere ved Hacettepe Universitet i hovedstaden Ankara. Deres rapport blev i sidste uge præsenteret for Tyrkiets parlamentsudvalg for ligestilling.

Hvor lite Tyrkia har å gjøre i EU, vitner også annen statistikk over: over 5 millioner kvinner var gifte allerede før de nådde aldersgrensen for giftermål. Den manglende likestillingen vises også ved brudepris og at sønner fortrekkes fremfor døtre. Presidenten går i så måte foran som ”et godt eksempel”.

Rapporten viser, at mænd i polygame ægteskaber ofte søger en hustru nummer to, hvis den første kone ikke er i stand til at give dem et barn, især et drengebarn.

Ifølge rapporten lever syv millioner tyrkiske par i et arrangeret ægteskab. Cirka 5,5 millioner kvinder var allerede gift, da de fyldte 18 år – aldersgrænsen for ægteskab i Tyrkiet. Landet har 77 millioner indbyggere.

Den tyrkiske præsident Abdullah Gül ægtede sin hustru, da hun blot var 15 år, skriver EuRActiv.

De to universitetsforskere, Ilknur Yüksel Kaptanoglu og Banu Ergöcmen, har undersøgt hvilket pres, der lægges på landets kvinder som følge af manglende ligestilling. Eksempler herpå er ægteskab som mindreårig, betaling af brudepenge og en generel tendens til at foretrække sønner frem for døtre.

Ifølge forskerne blev der krævet brudepenge – beløb, som brudgommen eller hans familie skal betale – for over to millioner kvinder.

Tyrkia har vært i forhandlinger om EU-medlemskap siden 2005. Flerkoneri har ikke stått på forhandlingslisten. Det har derimot æresdrap, barneekteskap, tvangsekteskap og konemishandling vært. Utbredelsen av flerkoneri kan ødelegge Tyrkias muligheter for EU-medlemskap.

Tyrkiet, som har været kandidat til EU-medlemskab siden 1987 og været i optagelsesforhandlinger siden 2005, har taget flere skridt i retning af ligestilling og forbedrede kvinderettigheder for at øge sine muligheder for at blive medlem.

I en rapport fra 2010 om Tyrkiets fremskridt i forhold til EU-optagelse har Europa-Kommissionen opremset æresdrab, for tidlige ægteskaber og tvangsægteskaber samt hustruvold som alvorlige problemer – men uden at nævne polygami.

Nyhedssitet EuRActiv har spurgt kommissionen, hvorfor flerkoneri ikke er at finde på dens liste og fik dette svar: »Tyrkiets egen lovgivning forbyder polygami, og derfor må man forvente, at den (lovgivningen, red.) i henfør heraf er indført i hele landet«.

Kader Sevinc, der er EU-repræsentant for oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti, siger at polygamien i Tyrkiet krænker kvinders rettigheder og udgør ‘en alvorlig bekymring’ for Ankaras europæiske forhåbninger.

Politiken 22.januar 2011