Vold og overgrep

Sharia av skaftet i Danmark

Den siste tiden har det fremkommet i Danmark at etnisk danske tenåringer, som konverterer før myndighetsalder, inngår ekteskap etter sharia i moskeer. I dag kan Berlingske tidende melde om en koranlærer som har inngått ekteskap etter sharia med ei dansk jente på 15 år. De politiske reaksjonene er meget sterke. Det ligger an til bred oppvask.

Hege Storhaug, HRS

Den siste tiden har det igjen vært fokus på barnekteskap i Danmark, denne gangen med fokus på at unge danske konvertitter vies ulovlig i moskeer. Vi snakker om jenter under 18 år, typisk i 15-16-årsalderen. Saken har tatt en ny vending i dag, da det viser at ei dansk jente på 15 år ble gift etter sharia med en koranlærer i en moské i København like etter at hun konverterte, melder Berlingske tidende. Saken er politianmeldt

Danske teenagepiger helt ned til 15 år gifter sig med muslimske mænd. Det viser en ny sag fra Københavns Kommune, hvor en 15-årig pige i sommer giftede sig med en mand midt i tyverne i en moske på Vibevej i Københavns Nordvestkvarter.

Manden fungerede som koranlærer ved moskeen, og vielsen skete uden samtykke fra pigens forældre og kun få måneder efter pigen stiftede bekendtskab med islam. Københavns Kommune har nu meldt manden til politiet for at have haft et ulovligt forhold mellem lærer og elev samt for at holde en umyndig person væk fra sine forældre. Pigen er i dag frivilligt anbragt på et bosted.

Det spares ikke på kruttet fra politisk hold over de kriminelle forholdene overfor sårbare jenter.

Socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) kalder sagen tragisk.

»Imamer, der vier 15-16-årige piger, er nogle skiderikker. I den her sag, hvor kommunen først har prøvet at mægle, er vi oppe mod stærke kræfter, der kan sammenlignes med Moon, Faderhuset eller Scientology. Den konkrete sag nærmer sig hjernevask,« siger Mikkel Warming.

Også den konservative konvertitten Abdul Wahid Pedersen reagerer kraftig.

Også i det muslimske miljø vækker sagen stærke følelser. Imam Abdul Wahid Pedersen har personligt været inde i sagen for at hjælpe familien.

»Jeg vil gerne sige højt og tydeligt, at den her sag er forkastelig. Vielsen er helt ude i hampen,« fastslår Abdul Wahid Pedersen.

Moskeens ledelse nebekter forholdene. Men det skal finnes bilder fra brylluppet.

Formanden for moskeen på Vibevej nægter ethvert kendskab til vielsen, selv om der findes et bryllupsbillede af parret fra moskeen.

Justitsminister Lars Barfoed (K) tager sagen dybt alvorligt, og han beder nu Familiestyrelsen om omgående at indskærpe over for trossamfundene og de religiøse forkyndere, at reglerne for vielse skal overholdes.

»Det er bekymrende, hvis unge piger føler sig fanget i ægteskabslignende forhold, som de selv anser for bindende. Og det er selvsagt uacceptabelt, hvis religiøse forkyndere med vielsesbemyndigelse medvirker til at skabe tvivl om religiøse vielsers juridiske status,« siger han.

Det ligger altså an til en oppvask med konsekvenser for moskeers rett til vielser.

Sagen om den 15-årige pige er ikke enestående. I sidste uge afslørede Berlingske, at imamer har viet umyndige danske piger på 16 og 17 år uden samtykke fra forældrene. Ægteskaberne er ikke juridisk bindende, men binder ifølge en stribe eksperter pigerne socialt endnu stærkere end et dansk ægteskab.

Den 15-årige pige fra København har giftet sig ind i et mindre muslimsk trossamfund, der betegnes som sektlignende af andre muslimer. Ifølge Lene Kühle, ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, har trossamfundet tiltrukket en del danske konvertitter.