Vold og overgrep

Motstridende forklaringer i barnebrud-saken

Mens den tiltalte fetteren i saken om barneekteskap som pågår i Oslo tingrett har forklart at forholdet mellom han og kusinen på da 13 år helt og holdent var en avgjørelse mellom dem, forklarte moren hans seg i går at det var parets fedre som bak det hun hevder ”kun” var en forlovelse. Hun fortalte også at ektemannen hennes, onkelen til jenta, har inngått ekteskap med kone nummer to i Irak.

Hege Storhaug, HRS

Mannen som er tiltalt for å ha inngått barneekteskap, drapstrusler, vold og voldtekter av sin 13 år gamle kusine, hevdet overfor retten i går at det ”kun” var inngått en forlovelse mellom han og kusinen, på deres eget initiativ. https://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=46&tekstid=4589 I går vitnet også den tiltalte moren til mannen, altså jentas tante. Ifølge henne var det også ”kun” inngått en forlovelse, og det på bakgrunn av avtale mellom ”parets” fedre, som står i motstrid til hva sønnen forklarte.

Hun tegnet et tydelig bilde der det var hennes mann som styrte prosessen som hun og tre andre familiemedlemmer nå står tiltalt for. Hennes mann var i Irak da siktelsen ble tatt ut, og har aldri vendt tilbake til Norge. Han er nå etterlyst av Interpol.I sin forklaring fortalte den 24 år gamle fetteren til fornærmede at han aldri inngikk noe ekteskap med henne, i strid med den nå 17 år gamle jentas forklaring. Ifølge hovedtiltalte ble det derimot inngått en forlovelse.- Fedrene bestemteDet gjentok også hans mor. Ifølge henne var det hennes mann og jentas far som sammen hadde kommet til enighet om at en forlovelse var en fornuftig ting. Jenta forklarte onsdag at hun ikke skjønte hva som ble sagt under inngåelsen av ekteskapet eller forlovelsen. Hun forklarte at det i ettertid ble sagt til henne at fetteren var hennes mann, og at hun måtte gi ham hans rettigheter.- En dag kom min mann hjem og sa at han hadde snakket med sin bror. Da hadde han bedt om hennes hånd på vegne av vår sønn, forklarte hun i retten.- Til å begynne med gikk ikke sønnen vår med på det. Han ble overrasket, men jeg skjønte av faren hans at det bare var snakk om en forlovelse, og at sønnen vår senere kunne avgjøre om han ville gifte seg med henne, fortsatte hun.Hun mente videre at hennes sønn ikke ville gått med på et ekteskap, fordi det ikke var noe kjærlighetsforhold mellom hennes sønn og jenta, som da var 13 år gammel.

Tanten til jenta hevder det ikke var en imam til stede i leiligheten da jenta sier hun ble giftet bort. Jenta har forklart at en for henne ukjent imam stod bak en dør, en mann hun ikke kjente stemmen til, mens tanten sier denne personen var hennes ektemann, altså jentas onkel. Hvorfor onkelen skulle gjemme seg bak en dør, og hvordan dette i så fall harmonerer med at jenta ikke gjenkjente stemmen, kommer ikke frem i VGs artikkel fra rettssalen.

Et av de springende punktene i forklaringene til tiltalte og fornærmede i saken, er om det var en imam til stede under seremonien da ekteskapet eller forlovelsen ble inngått. Den 47 år gamle norskirakiske kvinnen forklarte at det ikke var noen imam der, og at det var hennes mann som gjennomførte seremonien.- Han sto bak en dør, men jeg kjente igjen stemmen hans, fortalte hun.Både jenta og fetteren hennes har tidligere forklart at de trodde det var en imam i leiligheten desemberdagen i 2006.I jentas forklaring gjorde hun det klart at hun måtte bo hos sin svigerfamilie hver helg og i alle ferier etter det hun beskrev som et ekteskap. Det benektet kvinnen i sin forklaring.- Etter forlovelsesfesten dro hun hjem med moren som normalt. Etter det hendte det at hun kom på besøk. Hun trivdes hos oss, og var vant til det. Det var normalt at hun og søstrene kom på besøk. De betraktet vårt hjem som sitt eget, forklarte hun.- Jeg har hørt hennes forklaring. Hun kom til oss hver helg og i feriene fordi hun likte seg hos oss, ikke fordi hun var forlovet med min sønn, fortsatte hun.

Tanten benekter også at hun har utsatt jenta for vold, samtidig som hun avslører at ektemannen hennes inngikk nytt ekteskap i Irak mens han fremdeles var gift med henne.

Tanten benektet at hun selv eller sønnen hadde slått, men sa at hun visste om flere tilfeller der hennes mann hadde slått jenta.- Jeg kan ikke si noe sånt om han. Han er min sønn, fortalte hun.Hennes mann, som også er tiltalt i saken, befinner seg ikke i Norge. Ifølge hans kone har han vært i Irak siden sommeren 2009. Etter at siktelsen mot familien ble tatt ut, har han blitt der. Ifølge henne har han funnet seg en ny kone der.- Jeg spurte mye om det, men fikk aldri noe svar. Til slutt sa han på telefon at han har funnet seg en ny kone. Jeg har spurt min familie i Irak om dette, og de spør bare hva problemet er. Ifølge irakisk lov kan han gifte seg med fire koner. Jeg har ikke noe jeg skulle sagt om det, sa kvinnen i retten.Hun beskrev videre at hun nå har søkt om skilsmisse fra sin mann.- Da jeg satt i fengselet etter dette skjedde, så søkte jeg om å få skille meg fra ham. Nå ønsker jeg nesten at dette skjedde for lenge siden. Nå føler jeg meg født på ny, sa hun.