Innvandring

Hellas vil mure innvandrere ute

Den greske regjeringen vil bygge mur eller gjerde mot Tyrkia for å få kontroll over den ulovlige innvandringen fra land som Afghanistan, Algerie, Pakistan, Somalia og Irak. I siste halvår i fjor registrerte myndighetene 33 000 ulovlige innvandrere som passerte grensen mellom Tyrkia og Hellas.

Hege Storhaug, HRS

Den greske innvandringsministeren Christos Papoutis sier at landets kapasitet i forhold til å ta imot innvandrere er sprengt.

– Hellas klarer ikke dette lenger. Vi planlegger å bygge en barriere langs grensen for å stanse innvandring som ikke er godkjent, sa Papoutsis til nyhetsbyrået Ana lørdag.

Han sammenlignet den nye barrieren, som skal bli over 20 mil lang, med gjerdene og murene som er bygget langs grensa mellom USA og Mexico.

I løpet av seks måneder fram til desember ble 33.000 ulovlige innvandrere oppdaget da de krysset landgrensen mellom Hellas og Tyrkia. De fleste er fra Afghanistan, Algerie, Pakistan, Somalia og Irak.

Papoutsis hevder det i gjennomsnitt har krysset 200 personer over grensen hver dag i året som gikk.

Det anslås at rundt 80 prosent av den ulovlige innvandringen til Europa skjer via Hellas.

Om lag 80 prosent av ulovlige innvandrere til EU tar seg inn via Hellas, ifølge DPA, som videre skriver at rundt 300.000 personer for øyeblikket oppholder seg ulovlig i Hellas.

Ulovlige innvandrere som blir pågrepet av grensepolitiet, plasseres i interneringsleirer, som er overfylte. Forholdene blir kritisert av menneskerettsgrupper, som også retter kritikk mot Hellas’ asylpolitikk.