Vold og overgrep

Frykter barnbruden kan bli drept

Den 13 år gamle jenta ble sminket, hun fikk beskjed om å gjenta hva imamen sa – ord hun ikke forstod – det ble fotografert, og jenta var med dette gift. Deretter fulgte vold, voldtekter og trusler. I dag starter den mest alvorlige tvangsekteskapssaken i norsk historie. For Oslo sitt vedkommende er dette den første saken som kommer for domstolen, noe som sier det meste om myndighetenes fallitt innen feltet. Politiet vurderer trusselbildet så alvorlig at den nå 17 år gamle jenta vil bli fotfulgt i Oslo tingrett. Hun vil være i fare resten av livet, sier politiet.

Hege Storhaug, HRS

Det er nok for de fleste utenforstående fullstendig absurd, men mønsteret er påfallende: ved tvangsekteskap så filmes og fotograferes det. Dette skjedde også i Norges første sak om tvangsekteskap i 1992 av 18 år gamle ”Sima”, født i Norge av pakistanske foreldre, og tvunget inn i ekteskap med en tremenning i Kashmir i Pakistan. ”Sima” kunne knapt stå på beina, tårene rant, hun tryglet om å slippe, og alt ble filmet. Filmen endte i norsk rettssal i 1993 (Ringerike herredsrett), og førte til at ekteskapet ble annullert, det første annullerte ekteskapet siden innvandringen startet fra ikke-vestlige land på slutten av 1960-tallet. Familien ble ikke tiltalt for overgrepet. Den gang var det kulturrelativismen som rådet. Det var like synd på foreldrene som på jenta.

I dag starter rettssaken mot to forelderpar og en ung mann for å ha tvunget et barn inn i ekteskap. Jenta var bare 13 år gammel i 2006 da en imam, antakelig en kurder, viet henne til en voksen fetter i en leilighet i Oslo. Tiltalen mot hennes foreldre og onkel og tante (foreldrene til fetteren) og fetteren, er svært alvorlig. Den inkluderer gjentatte voldtekter. Vi står altså overfor en kollektiv handling med opphav i æreskultur, som kan føre til en kollektiv domfellelse. Jenta lever med ny identitet og på sikkerhetskode, melder VG.

Nå, fire år senere, bor jenta på hemmelig adresse et sted i Norge. Politiet frykter at hun kan bli bortført og drept dersom noen i familien hennes får tak i henne.Politiet mener fetteren (24), tanten (47), onkelen (51), jentas mor (39) og jentas far (40) står bak den mest alvorlige tvangsgiftesaken i Norge noensinne – og har tiltalt alle fem i rettssaken som starter i Oslo tingrett i dag.På grunn av den konstante livsfaren som hun befinner seg, i vil to politibetjenter følge alle bevegelser rundt jenta når hun i dag skal forklare seg.- Jeg fikk beskjed om å gjenta det imamen sa, og skjønte ikke betydningen av det som skjedde, har jenta selv fortalt til VG om den dagen hun ble sminket til fest, for så å bli viet med sin eldre fetter.Har rømtFetteren er tiltalt for blant annet seksuell omgang med barn under 14 år, voldtekt, drapstrusler og mishandling. I politiavhør har jenta fortalt at fetteren skal ha holdt en kniv til strupen hennes første gang han voldtok henne. Han erkjenner ikke straffskyld.- Jenta gruer seg til å komme til retten for å forklare seg. Dette handler om hennes familie. Det er hennes identitet, og hun hadde et liv som nå er forsvunnet fra henne. Nå må hun fortelle for retten hva som har hendt, og det er hennes familie som er på tiltalebenken, sier jentas bistandsadvokat Simon Stende til VG.Jenta vil ifølge politiet trolig være i livsfare resten av sitt liv. I dag risikerer hun å stå ansikt til ansikt med familiemedlemmene sine når hun skal forklare hva som skjedde i årene fra hun som 13-åring skal ha blitt tvangsgiftet – til hun i fjor fikk varslet barnevernet, og ble flyttet til et skjult sted.

En person mangler i retten i dag, jentas onkel, altså fetterens far, som antas å være hovedmannen bak tvangsekteskapet. Han er på rømmen, antakelig i Nord-Irak.

– For dem handler det om ære. Alt handler om det. Siden det var bestemt at jeg skulle gifte meg med ham, kunne jeg ikke si imot det, har jenta forklart til politiet.

Det klassiske er også at jenta vil beskytte foreldrene. Hun ønsker ikke at de straffes. Det samme ser man i overgrepssaker i vestlige familier.

Jenta har gitt uttrykk for at hun ikke ønsker at hennes egne foreldre skal straffes i saken. Hun mener de ikke kunne stanse ekteskapet, at de kun var passive deltagere. Ingen av familiemedlemmene erkjenner straffskyld.- Det stemmer at hun føler det sånn. Både fordi de er hennes foreldre, men også fordi hun mener at de er overstyrt av andre i familien, forklarer Stende.Faren til jenta skal ha vært på reise i utlandet da ekteskapet mellom datteren og nevøen hans ble inngått. Han skal, sammen med sin kone og svigerinne, forklare seg i retten.- Det er satt av i alt seks dager i denne saken. Det er også begjært lukkede dører under jentas forklaring, sier statsadvokat Johan Øverberg.Fetteren erkjenner at de to har bodd sammen, og at de har hatt frivillig samleie etter at hun fylte 16 år, men mener det ikke har vært knyttet noe tvang til dette.- Min klient ser frem til å få avklart at dette beror på misforståelser og usannheter, sier fetterens forsvarer, Tom Barth-Hofstad til VG.- Han er glad i henne, og ønsker henne ikke noe vondt, men han vil gå videre med livet sitt.

Jentas fetter, tante og far har sittet i varetekt siden mars i fjor. Dersom aktoratet klarer å overbevise retten om at jenta både ble utsatt for tvangsekteskap, vold og medvirkning til voldtekt av et barn, får vi en straffeutmåling som skaper Norgeshistorie.

Det er antakelig ikke å ta munnen for full å hevde at vi har hatt flere tusen tvangsekteskap i Norge siden den ikke-vestlige innvandringen startet. Saken som åpnet i Oslo tingrett i dag er den første saken om tvangsekteskap i hovedstaden som ender i rettssalen. Da er vel det meste sagt om rettsløsheten til ”Norges Nye Unge”, deres avmakt, og myndighetenes fallitt.

Foto som illustrerer artikkelen er fra «Sima-saken»