Vold og overgrep

Fetteren benekter ekteskap og vold

Den nå 24 år gamle fetteren som er tiltakt for barneekteskap, vold og voldtekter, benektet forholdene i retten i dag i Oslo. Ekteskapet var en forlovelse, jenta ville det selv, ingen andre var involverte, og jentas anmeldelse er en hevn, forklarte han.

Hege Storhaug, HRS

At fetteren benekter den grove anklagen, var ingen bombe. Det klassiske ved æreskultur er at man benekter alt – uansett om man er ”tatt med buksa nede”.

På et punkt avvek han dog mønsteret: han nektet for å ha hatt sex med jenta. Da aktoratet gjentok spørsmålet om han ”aldri” hadde hatt sex med henne, forklarte han at det hadde skjedd én gang, melder Aftenposten.

Da fetteren i dag skulle avgi sin forklaring gikk dommeren rett på seremonien som politiet mener var et ekteskap mellom han og hans (på det tidspunktet) 13 år gamle kusine.

– Vi bestemte selv

– Det fant sted en forlovelsesfest, ikke en bryllupsfest.

Mellom hvem, spør dommeren.

– Mellom meg og henne.

Var det en imam til stede?

– Jeg har ikke møtt ham. Men jeg trodde det var en imam til stede.

Stemmer det at du ga henne en ring den dagen?

– Nei, det stemmer ikke i det hele tatt. Det skjedde noen uker senere, som et symbol.

Hvem tok beslutningen om forlovelsen?

– Det var ingen som tok beslutningen, det var meg og hennes valg. Vi har hatt en del samtaler om det, både på msn og ansikt til ansikt.

Kusinen hans har forklart at han i tre år etter giftermålet tvang henne til sex gjentatte ganger. Jentas mor, far, tante og onkel – som alle opprinnelig er fra Irak – er også tiltalt for å ha medvriket til tvangsekteskap.

Fetteren hevder jenta lyver, og nekter straffskyld.

– Hun beskriver det som et religiøst ekteskap, fordi vi er sjiamuslimer. Da er spørsmålet om dette ekteskapet er gyldig på muslimsk vis. Hva er det norske myndigheter krever for å inngå et gyldig ekteskap?

Han forsøker å så tvil om hennes forklaring, og avviser at hun ble tvunget til å tilbringe alle fridager og ferier hos ham og hans familie.

Har du noen gang hatt sex med henne, spør dommeren.

– Nei, aldri.

Aldri?

– En gang, i februar 2010, etter at jeg flyttet til leiligheten min.

Fetteren prøvde altså å så tvil om et ekteskap inngått på sjiamuslims vis er gyldig i henhold til islam. Det er det selvsagt, i henhold til sjiaislam.

Han avviste også bruk av vold, og hevdet forholdet til kusinen var bra. Han medgikk at han hadde en annen kjæreste, og mer enn antyder at kusinenns anmeldelse kan skyldes sjalusi.

Fetteren forteller at han hadde en annen kjæreste, og hevder at kusinen fikk nøkler til hans leilighet, men at hun ikke bodde der. Han mer enn antydet at kusinen ønsket å gifte seg med ham, men hevder at han ikke ville det.

Hva tror du er årsaken til anmeldelsen, spør dommeren.

– Jeg har allerede bedt om hånden til den andre jenta, og sagt at jeg vil gifte meg med henne. Det har jeg sagt til henne (kusinen, red. anm.).

Javel. Og hva utleder du av det?

– Det kan være hevn, hun henger i et muslimsk miljø, hun går i moské, hun vet at det er rykter i Irak.