Anbefalt litteratur

Den tredje søsteren: ”Brennaktuell”

”Høstens mest aktuelle krim.” Dette skriver Kurt Hansen i Dagbladet om debutromanen til Terje Bjøranger. Vi kunne ikke vært mer enig. ”Den tredje søsteren” er en triller fra pakistansk æresmiljø i Oslo som hugger tak i leseren fra første side og ikke slipper taket endog når siste side er slukt. Tanken som kommer er denne: hvor lenge må vi vente på oppfølgeren?

Hege Storhaug, HRS

Vi omtalte Terje Bjørangers debutroman i fjor høst. Boken er en ”manual” for politi, lærere, journalister, og ansatte i helsevesenet. Og den burde finns på alle bibliotek – ikke minst på videregående skoler. Samtidig er boken krim av beste slag. Bjøranger, som er jurist og som nå jobber i politiet, har beskrevet ”Det Nye Norge” så virkelighetsnært som mulig er. At Kulturrådet nullet boken fra innkjøpsordningen er for meg uforståelig. Den tredje søsteren er Skandinavias første innvandrerkrim (så vidt jeg vet), og den gir et så realistisk innblikk i æreskodeksen og konsekvensene på individnivå at man mister pusten.

Derfor er det gledelig at Dagbladet nå (endelig) har anmeldt boken, og avisens Kurt Hansen ble tydeligvis like oppslukt og fenget som meg.

Her sakset fra Kagge forlags nettside.

«Brennaktuell krim om tvangsekteskap.

To unge kvinner blir drept hjemme i familiens leilighet i Oslo. Den yngste søsteren Nadia overlever, fordi hun klarer å gjemme seg for drapsmannen. Men vil hun kunne føle seg trygg fra nå av?

BrennaktuellKrimbøker kan ikke ofte sies å være brennaktuelle debattinnlegg, men Terje Bjørangers debutroman «Den tredje søsteren» faller trygt innenfor den kategorien. Dessuten tar den for seg et tema som alle har hørt om, men sikkert ikke like mange har satt seg grundig nok inn i. Stikkordet er tvangsekteskap. To kulturerTerje Bjøranger er politimann og jurist, har jobbet i UDI og drevet nettstedet tvangsekteskap.net. Med andre ord burde han ha bakgrunn for meningene og påstandene han framsetter i «Den tredje søsteren».

Boka maler et deprimerende tidsbilde, med utgangspunkt i pakistanske jenter som blir dratt mellom to kulturer.

De er født i Norge, vokst opp i Norge, tar høyere utdannelse i Norge – men i mange tilfeller vil familien på et visst punkt stoppe døtrenes integrering. Jentene skal giftes bort med en slektning fra Pakistan.