Vold og overgrep

Billedbevis i barnebrudsaken

Påtalemakten har billedbevis fra vielsen av den 13 år gamle jenta i Oslo, som ble tvangsgiftet til en voksen fetter ved hjelp av en imam. Jentas fetter, foreldre og svigerforeldre er tiltalte i den historiske saken som starter i Oslo tingrett i morgen.

Hege Storhaug, HRS

Statsadvokat og aktor i saken, Johan Øverberg, sier til Tv2nyhetene at det vil bli lagt frem bilder som skal bevise at tvangsgiftingen fant sted.

Jentas fetter, hennes foreldre og svigerforeldrene som også er hennes onkel og tante er tiltalt i det som skal være blant de alvorligste tvangsgiftesakene i Norge noensinne.

Etter det HRS kjenner til, er dette den desidert mest alvorlige tvangsekteskapssaken som har skjedd i Norge. Overgrepet skjedde i en leilighet i Oslo i 2006, og jenta ble utsatt for trusler, vold og seksuelle overgrep. Hun ble også tvunget til å bo hos fetteren når hun hadde fri fra skolen.

Av tiltalen fremgår det at jenta gjentatte ganger ble utsatt for vold, trusler og seksuelle overgrep fra sin ektefelle og fetter.

Hun ble også utsatt for vold fra både sin onkel og sin tante, og ble truet av sin onkel med at hun skulle bli drept dersom hun tok skritt for å komme ut av ekteskapet.

Foreldrene ville ikke hjelpe

Foreldrene godtok at dette skjedde med jenta, og sa ifølge den alvorlige tiltalen at hun måtte finne seg i det.

De ba henne returnere til ektefellen når hun ba om å få flytte hjem, og uttalte at de ikke kunne gjøre for å hjelpe henne ut av situasjonen siden hun nå tilhørte sin ektemann.

Jenta skal vitne i løpet av rettssaken. Hun lever med ny identitet og på sikkerhetskode.

Det var i et større oppslag i VG Helg i juli i fjor at den rystende historien om jenta ble fortalt. I artikkelen kom det frem at det var barnevernet på Stovner som først anmeldte saken til politiet.

Jenta, som i dag er 17 år gammel, lever i dag med skjult identitet på hemmelig adresse.

Statsadvokat Øverberg sier at jenta er stevnet som vitne, og kommer til å avgi forklaring under rettssaken.

Les også: Kollektiv handling fordrer kollektiv dom