Terrorisme og ekstremisme

Radikalisering og terror akselererer

NRK rapporterte i går om radikalisering blant unge norsksomaliere. Unge rekrutteres i moskeer. I Storbritannia ble 12 personer arrestert i morgentimene for terrorplanlegging. I Sverige anslår sikkerhetstjenesten at landet huser 200 voldelige islamister. I Norge vet ikke PST hvor mange som utgjør en potensiell terrortrussel. Samtidig rapporteres det om en voldsom radikalisering ved Europas universitet.

Hege Storhaug, HRS

Selvmordsbomberen i Stockholm var første mann ut på skandinavisk jord. Man skal være en ukuelig optimist hvis man holder fast ved håpet om at dette kun var en enkelthendelse. Radikaliseringen er så åpenbar nå – også i Norge – at det levnes liten tvil om at vi er på vei inn i en mørk tidsepoke av ukjent varighet.

NRK har vært på besøk i Sverige, der det fortelles om en økende ekstremisme blant muslimer. Dette skjer altså i landet som har vært blant de aller ”snilleste” i den europeiske klassen, både hva gjelder å tilrettelegge for muslimske parallellsamfunn og med å ha full gass på innvandringen (eksempelvis har Sverige nå over 100 000 irakere på innsiden av grensene). Sveriges ledende politikere hadde nok forventet å få belønning for sin sjenerøsitet i form av å bli møtt med vennlighet for å ha latt andre kulturer få forskjørsrett for folkhemmet. Så feil kan man altså ta.

Kilder forteller til NRK at ekstremismen blomstrer som aldri før i Sverige og at rekrutteringen skjer i moskeene, slik vår medarbeider Helle Merete Brix tidligere har påpekt. I somaliske moskeer samles det inn penger til terrorgruppen Al-Shabaab, og unge menn rekrutteres til terror.

En av mennene NRK møter i Gøteborg har tidligere gått i byens mest radikale moské. Han har selv klart å bryte ut av det ekstreme islamistiske miljøet, men sier at han risikerer livet ved å fortelle oss det han vet.

– Når jeg nå snakker om dette, risikerer jeg å bli drept, dersom jeg ikke forlater landet og søker beskyttelse i et annet land. Det kan sammenlignes med å ha tilgang til en nasjons hemmelighet, sier han.

Mannen har selv sett hvordan mye av rekrutteringen til Al Shabaab skjer i moskeene.

– Den skjer i moskeene, men ikke av imamene. Andre og mindre synlig personer kommer til moskeene for å rekruttere sårbare, unge mennesker som er lette å lede.

Lederen i Somalisk Nettverk i Oslo, Bashe Musse, mener radikaliseringen blant unge norsksomaliere må tilskrives dårlig kontakt og kommunikasjon mellom barn og foreldre – og ikke en moské som Tawfiiq islamsk senter, som tidligere har uttrykt klar støtte til Al-Shabaab?

– De (foreldrene, min merknad) bør vite hvor barna befinner seg, og utvide sin kunnskap om hvor barna er. Det er viktig å utvikle en god relasjon, sier Bashe Musse.

Lederen i Somalisk Nettverk kjenner selv til folk med barn som har reist til Somalia for å være med i Al Shabaab:

– Hvis de kommer tilbake til Norge, kan det være veldig hardt for dem å tolerere friheten vår med demokrati, ytringsfrihet, klesdrakt og disse tingene. Da frykter jeg litt hva de kan finne på.

– I Norge?

– I Norge.

– Hva tenker du på da?

– Jeg tenker rett og slett at de kan sprenge seg i lufta, sier Musse.

Et betimelig spørsmål til Musse er vel om han har rapportert til PST om de tilfellene av foreldre og barn som verves av Al-Shabaab?

I morgentimene i dag ble 12 menn i alderen 17 til 28 år arrestert i ulike deler av Storbritannia. Terrorplanene skal ha nådd et avansert nivå, meldes det, og inkluderte flere angrepsmål på de britiske øyene.

It is understood that the plans for the alleged attacks were at an advanced stage and involved ‘multiple’ locations.

West Midlands Police said in a statement: ‘All were arrested at or near their home addresses, with the exception of one suspect from Stoke who was at a domestic property in Birmingham.

‘Searches are now being conducted at the home addresses, plus the address in Birmingham and another residence in London.

‘The suspects will be held at police stations in central London, the North West and the West Midlands.’

Den britiske sikkerhetstjenesten mener at et terrorangrep på britisk jord er “svært sannsynlig». Samtidig kommer det frem at 1/3-del av lovbrudd begått med islamistisk fortegn i Storbritannia knyttes til personer med universitetstilhørighet. Samme antallet universitetsstuderende muslimer mener det er riktig å drepe i islams navn.

Europa har dette året med all tydelighet vist hvilken ideologisk retning som vinner frem. Dette tiåret tror jeg blir avgjørende for fremtidens generasjoner. Opplevelsen i dag er at ”de er så mange nå”, og ”de blir bare flere og flere” i et selvakselererende tempo, at det er vanskelig å se hvordan Norge og Europas sikkerhetstjenester og politiske myndigheter skal klare å demme opp for terror og radikalisering. Og la det være klart: den største trusselen er ikke terror, men radikaliseringen: særlig unge muslimer som arbeider for at samfunnet vårt skal innrette seg etter koranen og sharia, krefter som jobber med ikke-voldelige, med langsiktige ideologiske midler og metoder. Slik vi ser Islam Net operere på øyskolen i Oslo. Den ikke-voldelige islamismen er en sterkere kraft enn den voldelige terroren, og den ikke-voldelige islamismen er det langt færre ikke-muslimske borgere (og politikere) som klarer å identifisere.