Islam

”Et mobilt fengsel”

VG har plukket opp saken vår fra i går om niqab-kurset i regi av studenter på Høyskolen i Oslo. FrPs Christian Tybring-Gjedde sier han er skremt over utviklingen, og han definerer ansiktstildekning som et ”undertrykkelsesinstrument, et mobilt fengsel”. Islamiseringen pågår i full åpenhet, fortsetter Tybring-Gjedde. Vi kunne knapt vært mer enige.

Hege Storhaug, HRS

Islam Net nekter for at de har noe med niqab-arrangementet å gjøre, selv om kurset er oppført i deres aktivitetskalender, som jeg påpekte i går. Og initiativtakeren har ikke anledning til å kommentere saken overfor VG. Visstnok.

Jeg vil anbefale leserne å gå inn på Islam Nets diskusjonsforum om dette ”niqab-stuntet”. Det intellektuelle nivået er ”interessant” Begrepet integrering gir ingen mening.

Både Christian Tybring-Gjedde fra FrP og Aps Lise Christoffersen reagerer kraftig på niqab-kusret, særlig Tybring-Gjedde:

Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde reagerer sterkt på initiativet.- Jeg synes dette er helt sjokkerende. Det betyr at islamiseringen av Norge har tatt en ny vending. For et par år siden snakket vi i Frp om snikislamisering, men nå skjer dette i full åpenhet, sier han til VG Nett.– Udemokratisk– Det er bare snakk om en liten gruppe med jenter som skal samles?– Ja, men det er sånn det begynner. Det er nettopp slike argumenter som er problemet i denne debatten – vi må begynne å avsløre hva dette virkelig handler om, istedenfor å unnskylde og bortforklare. Dette er et undertrykkelsesinstrument, et mobilt fengsel. Vi kan ikke tillate noe som bryter så til grader med de verdiene vi har kjempet hardt for, som likestilling, ytringsfrihet og et fritt og åpent samfunn, svarer Frp-eren.– Gir ikke ytringsfrihet også kvinner rett til å kle seg slik de vil?– Vi kan ikke alltid kle oss slik vi vil. Det er formelle og uformelle kleskoder i ulike sammenhenger. Men dette har ingenting med ytringsfrihet eller religionsfrihet å gjøre. Min frihet slutter der din frihet begynner – jeg kan ikke benytte min frihet til å undertrykke deg. På samme måte kan ikke menn tillates å undertrykke muslimske kvinner, sier han.

Lise Christoffersen har tidligere i år ønsket seg forbud mot ansiktstildekning. Det står hun fast ved.

Aps intergreringspolitiske talskvinne og stortingsrepresentant Lise Christoffersen lar seg ikke overbevise om at kvinner går med niqab av egen fri vilje. Hun har tidligere gått inn for et forbud mot niqab og burka.- Dette arrangementet representerer en utvikling som vi ikke ønsker. Niqab kan ikke diskuteres som et klesplagg, det er et undertrykkingsmiddel, sier hun.– I debatten på forumet til Islamsk nettverk, omtaler flere jenter niqaben som en beskyttelse mot omverdenen, og sier at det får dem til å føle seg nærmere gud. Det virker som de ønsker å benytte seg av niqab?– Jeg er tvilende til at noen egentlig ønsker å ha på seg dette. Jeg tror de er utsatt for press og religiøs indoktrinering. Det er jo ikke noe som er spesielt for islam – i alle religioner finnes det ekstremistiske syn. Men vi kan ikke godta slike praksiser bare fordi de av noen knyttes til religion, sier hun.Hun peker på at det innad i islam hersker betydelig uenighet om hvorvidt tildekking av kvinnekroppen og kvinners ansikt er riktig eller ikke.Samtidig sier hun det er viktig å skille mellom enkeltpersoner og burka og niqab som fenomen.- Den dagen en kvinne velger å ikle seg burka, sier hun at hun ikke ønsker å delta i det norske samfunnet. Men det er ikke enkelte jenter som ønsker å gå med burka dette handler om. Det handler om et fenomen som ikke går overens med likestilling av kvinner.

Da skal det bli interessant å se hvor mange som har møtt frem his Islamic Cultural Centre for å teste niqab på Grønland mellom kl 13 – 15. Regner med pressefotografer er på plass.